При цьому експерти прогнозують різні варіанти участі опозиції у передвиборчій кампанії. 

Київ. 5 березня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала переконаний, що за рік до виборів президента України в березні можуть почати формуватися певні політичні альянси.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН «Індекс модельованої політичної активності на березень 2018-го: практично офіційний початок передвиборчого року».

Відео дня

“У березні ми можемо стати свідками якихось політичних альянсів. Фактично їм (політикам - УНІАН) вже зараз треба домовлятися про щось говорити публічно, про щось не публічно для того, щоб всі чітко розуміли, в який спосіб і хто вступає у виборчу кампанію, бо ми маємо зараз достатньо багато різних варіантів, в першу чергу мова йде і про опозицію”, - сказав Бала.

У зв’язку з цим експерт відзначив, що з боку опозиційних сил “висуваються різні пропозиції стосовно того, що давайте зараз визначимося з єдиним кандидатом, щоб його підтримати”, коли одночасно висловлюється позиція, що “давайте проводити праймерізи і тоді будемо визначатися”.

Також він звернув увагу на те, що ще побутує думка: “давайте подивимося на соціологію, і тоді, хто більше обирає за опитуваннями, того будемо підтримувати; і є такі, що кажуть: ні, ми йдемо усі, а вже у другому турі тоді об’єднаємося навколо єдиного кандидата від опозиції”.

“Тобто ці перемовини будуть, безумовно, тривати” - зауважив Бала.

“Стосовно влади, питання також достатньо цікаве в сенсі того, чи буде заявляти якісь свої президентські амбіції Яценюк, який періодично лякає Порошенка. Про Гройсмана щось говорять, і в цьому сенсі владі також треба визначатися, і ці питання, які зараз все частіше лунають до президента Порошенка, чи буде він висуватися, чи не буде, поки що він уникає відповіді, але я думаю, що в березні місяці його також при можливості неодноразово спитають стосовно його майбутнього”, - вважає Бала.

Водночас, заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький назвав десятьох українських політиків, які в березні будуть найбільш активними. Зокрема, це президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, генеральний прокурор Юрій Луценко, лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, лідер партії “Народний фронт” Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради Андрій Парубій, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

На думку Голобуцького, якщо у березні буде остаточно прийнято закон про створення Антикорупційного суду, то Порошенко буде це використовувати перед президентськими виборами як власну заслугу нарівні з раніше запровадженим безвізовим режимом з ЄС. Також, сказав він, від президента слід очікувати дій щодо можливого закріплення інтеграційних прагнень вступу в ЄС та до НАТО у Конституції України.

Експерт зазначає, що Гройсман “зробив свою заявку на участь у парламентських виборах”.

“Він розуміє, що його відсотки, які зараз показує соціологія - він може претендувати на якусь певну політичну діяльність після президентських виборів і, можливо, після парламентських виборів”, - додав Голобуцький.

Говорячи про Тимошенко, він зауважив, що вона “починає набирати оберти дуже по-серйозному” з огляду на дані соціологічних досліджень, де вона лідирує.

“Влада буде використовувати ситуацію з “Газпромом”. Ми це бачимо, це абсолютно нормально – будь-яка тема, пов’язана з “Газпромом” використовується проти Юлії Тимошенко, і це я так відчуваю, що буде тривати і далі”, - заявив експерт.

Він висловив припущення, що в березні з “Газпромом”, рейтингами, з усім іншим почнеться серйозний інформаційний тиск на Тимошенко, який буде наростати протягом всієї передвиборчої кампанії упродовж року.

«Тому, так би мовити, зараз почнуться такі перші дзвіночки. Ми побачимо наскільки Тимошенко може адекватно реагувати та її команда на ті виклики”, - сказав Голобуцький.

На його переконання, ситуація з колишнім президентом Грузії Михеїлом Саакашвілі та наметовим табором біля Верховної Ради відволікала увагу громадськості від персони Тимошенко.

“Тимошенко була в певному сенсі в стороні. Тепер всі зрозуміли, що вона є одним із лідерів політичних, і звичайно, що її чекають достатньо складні часи з точки зору відбивання інформаційних атак”, - додав експерт.

При цьому, Голобуцький вважає, що Яценюк “повертається на політичну арену”.

“Це пов’язано з тим, що наша коаліція складається з двох політичних сил, одна з них - це “Народний фронт”, і “Народний фронт” просто вимушений зараз грати по-серйозному, тому що він не має жодних перспектив електоральних на майбутніх парламентських виборах у найближчі півтора місяці”, - сказав експерт.

На його переконання, Яценюку “потрібно шукати якість форми свого політичного життя”, що може вилитися у створення великої політичної сили від влади, де місця будуть розподілятися за квотами.

Говорячи про директора НАБУ Ситника, експерт вважає, що для нього має велике значення створення Антикорупційного суду, бо з його появою “їм треба буде доводити свою ефективність”, і не посилатися на корумповані суди при намаганні довести свої розслідування до логічного завершення.

“Бо коли суд запрацює наприкінці цього року, чи на початку наступного року, вже такі моменти будуть викликати тільки роздратування не лише у багатьох українців, а й у наших спонсорів (донорів - УНІАН)”, - сказав Голобуцький.

Також експерт відзначив, що у березні буде посилена увага до діяльності глави МВС Арена Авакова.

“Інцидент, який стався у суботу з розгоном наметового табору, і особливо з твітом самого Авакова та з фотографіями, де ці протестувальники стоять на колінах, воно звичайно буде розвиватися і в березні, бо багато все ж таки хто не хочуть бачити Авакова в будь-яких розкладах майбутньої влади”, - наголшосив експерт.

Крім того, він сказав, що Саакашвілі, перебуваючи за кордоном, не може активно брати участь в українській політиці.

“Більше того, в цьому зацікавлена уся опозиція, яка декларує солідарність з ним, але звичайно, допомагати йому за рік до президентських виборів не збирається”, - підсумував Голобуцький.