Вони заявляють, що детальним планом території на нижньому каскаді Совських ставків передбачено будівництво житлового комплексу, що порушує вимоги чинного Генерального плану міста на період до 2020 року, оскільки в цій місцевості ще до 2010 року мав бути облаштований парк.

Київ. 2 березня. УНІАН. Екологи та громадські активісти закликають київську владу не допустити знищення екосистеми Совських ставків шляхом забудови цієї місцевості.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

Голова громадської організації «Екозагін» Михайло Погребиський наголосив, що запропоноване розміщення житлової забудови на даній території є грубим порушенням норм земельного, природоохоронного і містобудівного законодавства, державних будівельних норм та санітарних правил планування населених пунктів.

«Натомість, зараз активно розповсюджується у вигляді реклами петиція від прихильників забудови, де використовується технологія та спекуляція на темі екології. Тобто, петиція забудовників звучить наступним чином: вимагаємо негайного вирішення екологічної катастрофи на території нижнього каскаду Совських ставків. Тобто несвідомі ловляться на словосполучення «екологічна катастрофа» і підписують цю петицію. Насправді ж у проекті передбачається збереження лише двох ставків з кількох десятків», - повідомив він.

Водночас волонтер Ксенія Тимофієнко заявила, що з 2005 року разом з іншими волонтерами захищає від забудови Совські ставки, вона закликала не допустити бетонування цієї території.

«Річку Совка, яка протікає повз Совські ставки, потрібно зберегти. Це єдина частина річки Совка у Києві, яка не забудована в бетон», - сказала Тимофієнко.

Вона спростувала твердження забудовників про врятування Совських ставків від екологічної катастрофи.

«Протягом 10 років вони нічого не робили, мали договір оренди і нічого не робили, щоб рятувати Совські ставки, але спокійно дозволяли скидати туди будівельне сміття. Люди розчищали цю територію і рятували ставки не для того, щоб туди прийшов забудовник і побудував там хмарочоси», - сказала вона.

Своєю чергою еколог МБО «Екологія-право-людина» Катерина Полянська заявила, що на території Совських ставків планують побудувати 20 багатоповерхових будинків.

«Насправді відбувається цинічна ситуація, коли нам на біле кажуть чорне і, коли кажуть, що на Совських ставках відбувається екологічна катастрофа, що це територія, яку потрібно забудувати, що там немає озер. Але, якщо подивитись на план території у межах вулиць Кіровоградської, Лобановського та Проектної, то насправді забудова цієї території призведе до знищення екосистеми Совських ставків. Зараз тут планують побудувати 20 багатоповерхівок з паркінгами, школами, магазинами, що знищить цю територію, і навіть суперечить чинному Генплану до 2020 року, на якому розмальовано, що на цій території має бути створений парк», - сказала еколог.

За її словами, фахівці не один десяток років доводять, що ця територія повинна мати заповідний статус.

«За детальним планом території, річка Совка буде загнана у бетонний колектор. Озера і всі землі навколо них – землі рекреаційного призначення», - сказала Полянська.

Своєю чергою голова Голосіївського осередку партії «УКРОП» Олександр Юрченко, який активно допомагає місцевим мешканцям не допустити забудови Совських ставків, повідомив, що наразі до боротьби за Совські ставки долучились 20 громадських організацій.

«Разом з ними та мешканцями Голосіївського та частково Солом’янського районів, які дуже занепокоєні ситуацією, яка може призвести до знищення унікальних екосистем Києва, ми подамо звернення до мера Києва Віталія Кличка та голів усіх фракцій Київради, де будуть чітко окреслені наші вимоги. На сьогодні є проект детального плану території, що грубо порушує вимоги діючого Генерального плану міста Києва на період до 2020 року. Адже, відповідно до зазначеного плану, вся територія нижнього каскаду Совських ставків віднесена до об’єктів нового зеленого будівництва та буферних парків на період до 2010 року. Тобто, ще до 2010 року біля Совських ставків мав би бути облаштований парк відпочинку. Натомість ДПТ передбачає знищення нижнього каскаду Совських ставків», - сказав він.

За словами Юрченка, серед вимог громади та екологів до Київради та мера - терміново зняти з розгляду проект ДПТ, оприлюднений Департаментом містобудування та архітектури 22 січня 2018 року як такий, що прямо суперечить чинному Генплану міста на період до 2020 року, затвердити абриси прибережних захисних смуг річки Совка та Совських ставків, передати нижній каскад Совських ставків на баланс «Київзеленбуду», провести обстеження зелених насаджень, водних об’єктів, гідротехнічних споруд, розташованих у межах нижнього каскаду Совських ставків, створити на території нижнього та верхнього каскаду Совських ставків еко-парк та надати йому заповідний статус.

Юрченко також наголосив, що у разі невиконання цих вимог, всі, хто зацікавлений у тому, щоб Совські ставки не забудували, блокуватимуть роботу Київради, міськдержадміністрації, профільних Департаментів КМДА та комунальних підприємств.