У фільмі розповідається про бійця добробату який після бою під Іловайськом зустрічає супутників і ворогів Русі-України минулих століть та сьогодення.

Київ. 2 березня. УНІАН. Сьогодні у Києві у кінотеатрі "Кінопанорама" о 20:00 відбудеться прем'єра повнометражного фільму про бійця добровольчого батальйону "Посттравматична рапсодія".

Як заявив під час прес-конференції в УНІАН автор сценарію фільму Дмитро Корчинський, стрічка є, можливо, першим повнометражним художнім волонтерським фільмом.

Відео дня

"Ми представляємо сьогодні, можливо, перший повноформатний художній волонтерський фільм", - заявив він.

"Це дуже якісний інтелектуальний арт-хаус. Робили люди, які так чи інакше, пов'язані з фронтом", - додав Корчинський.

За його словами, "Посттравматична рапсодія" є найбільш неполіткоректним фільмом останніх років.

"Позаяк цей фільм робився не за державні кошти, а так само на волонтерські кошти, він достатньо неполікторектний. Можливо, це найбільш неполікторектна стрічка із тих, що випущена в Україні за останні роки. І цим так само буде цікаво, я думаю, широким трудящим масам в Україні", - сказав він.

Як заявив режисер фільму Павло Когут, ця стрічка є першою повнометражною у його режисерському доробку.

"Особисто мені дуже цікаво було працювати в цій команді. Я для себе зробив багато відкриттів. Це перший мій великий фільм як режисера. До цього були незначні роботи. Було приємно з Толею Пашиніним. Той досвід, яким він поділився, він має велике значення", - сказав режисер.

"Кіновиробництво відбулося в павільйоні. Три дні по десь 12-13 годин за зміну. У такому форматі ми відпрацювали. Підготовка була у тому, що ми спочатку все відрепетирували і вже заходили в павільйон достатньо підготовлені", - додав Когут.

Серед відомих імен, які знялися у фільмі, - український актор Анатолій Гнатюк, політик Ілля Ківа та російський актор Анатолій Пашинін. Автор сценарію Дмитро Корчинський заявив, що Анатолій Пашинін, який наразі бере участь в АТО як доброволець, став єдиним учасником проекту, який отримав гонорар. У якості оплати йому надали устаткування для міномету.

"Єдиний, хто у нас у волонтерському проекті отримав гонорар - він вимагав 122-мм міномет... точніше, модуль для 122-мм міномету. Я дякую тим людям, які допомогли дістати це устаткування", - сказав він

Також автор сценарію Дмитро Корчинський повідомив, що протягом березня відбудеться серія презентацій фільму у регіонах України (Житомир, Одеса, Маріуполь, Чернівці, Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль, Кременчук), після чого фільм покажуть по деяким центральним та регіональним телеканалам. Згодом фільм буде доступний в мережі Інтернет. Також Корчинський зазначив, що готується презентація фільму у Франції (Марсель), а також можливо відбудеться показ у США, Канаді та Аргентині, де проживає українська діаспора.

У презентації візьмуть участь:

режисер Павло Когут;

автор сценарію Дмитро Корчинський;

актори: Назар Борушок, Максим Зерко, Владислав Фуківський, Анатолій Гнатюк, Ілля Ківа, Анатолій Пашинін, Юлія Тайра-Паєвська.

Довідка УНІАН: Фільм «Посттравматична рапсодія» - епічна драма, яка пронизує глибину української історії та духовного життя. Фільм екранізований за однойменною п’єсою Дмитра Корчинського і знятий режисером Павлом Когутом, в ньому розповідається про бійця добровольчого батальйону Сашка, що, виживши після обстрілу під Іловайськом, пробирається до своїх – і зустрічає дорогою найнеочікуваніших супутників і ворогів Русі-України минулих століть та сьогодення.