Київ. 29 жовтня. УНІАН. В Ірпіні Київської області 30-31 жовтня відбудеться конференція «Багатство в різноманітті: як перетворити виклик на ресурс», присвячена проблемам національних меншин та вразливих груп населення в Україні.

Як повідомила на прес-конференції в УНІАН менеджер з комунікацій ресурсного центру ГУРТ Олена Задорожна, конференція узагальнить результати проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття».

Як зазначила програмний менеджер ресурсного центру ГУРТ Мар’яна Завійська, проект впроваджувався центром впродовж трьох років у десяти сільських громадах Вірменії та України. На реалізацію проекту Євросоюз виділив 80 тис. євро.

Відео дня

«Результатом трирічної роботи стала поява творчих майстерень, арт-кафе, зон відпочинку для дітей і дорослих, навчальних студій для представників національних меншин та вразливих мешканців громад», - сказала Завійська.

Вона зазначила, що проект грунтувався на головній тезі: культура має стати потужним інструментом в розвитку місцевих громад.

«Крім роботи з фахівцями і підвищення їх професіоналізму у виявленні потреб представників національних меншин, ми працювали і безпосередньо з мешканцями громади, прагнучи активізувати їх до спільної роботи, вибудувати за допомогою культурних ініціатив певний рівень довіри у громаді і стимулювати мешканців до спільної дії», - сказала вона.

Крім того, за словами Завійської, іншим вектором роботи в рамках проекту була спроба інтегрувати представників національних меншин та вразливих груп до активного суспільного життя в громаді саме через культурні проекти, які вони могли ініціювати, певні заходи в сфері культури.

Завійська також повідомила, що у вірменської громади в Україні є соціально-побутові складнощі.

«Для людей, які переїхали в Україну в дорослому віці, є проблемою питання мови, а за мовним бар’єром лежать інші проблеми - працевлаштування, налагодження соціальних контактів в селі з односельцями», - сказала вона.

«За час втілення проекту у громаді відбулися зміни на рівні самоусвідомлення, громада змогла побачити, що в неї є своя ідентичність, вибудувати певний рівень довіри і взаємоповаги між мешканцями, що, на нашу думку, є ключовим результатом проекту», - сказала Завійська.

Голова правління центру НУО (Вірменія) Маргарет Піліпосян, своєю чергою, зазначила, що проект також збільшив обізнаність громадян Вірменії.

«Різні соціальні платформи використовувалися для інформування населення Вірменії про цю програму. Головним компонентом програми було те, що провідну роль відігравали представники місцевого самоврядування. Ця трирічна ініціатива дала їм можливість фактично побачити, що люди, які проживають в їх громадах, несуть великий потенціал», - сказала вона.

Член координаційної ради Федерації українців Вірменії «Україна» Юрій Мінасян зазначив, що у великих містах Вірменії вдається підтримувати українську самобутність, а в регіонах це неможливо через відсутність фінансування.

«Цей проект дав можливість допомогти українцям звернутися до своєї самобутності, залучити до української культури місцеве населення», - сказав він.

Крім того, за словами Мінасяна, встановлено пам’ятник українському поетові Тарасові Шевченку, про якій українці, які живуть у Вірменії, давно мріяли.

«У минулому році нам вдалося встановити пам’ятник Тарасу Григоровичу, офіційного відкриття пам’ятника поки ще не було, оскільки в силу певних обставин президент України не зміг відвідати Вірменію для офіційного відкриття пам’ятника», - додав він.