Київ. 28 лютого. УНІАН. Офіс ефективного регулювання (BRDO) запустив онлайн-платформу відстеження актуальних цін у режимі реального часу.

Відповідний інфляційний барометр розміщено на сайті regulation.gov.ua і був презентований під час прес-конференції УНІАН.

Як зазначив голова BRDO Олексій Гончарук, інструмент спрямовано на те, щоб у журналістів, держслужбовців, а також аналітиків була об'єктивна інформація, що відбувається з цінами, для того, щоб дискусія на тему інфляції в країні була обґрунтована.

Відео дня

«На мою думку, це дуже важлива тема. Щоб бути успішною, Україні потрібно ухвалювати обґрунтовані рішення. Ми зацікавлені, щоб рішення ухвалювались на обґрунтованих даних», - сказав Гончарук.

За словами голови офісу, у держави є два шляхи щодо роботи з рівнем цін.

З одного боку, держава може обмежувати виробників адміністративно.

«Ти умовно хлібозавод, і ми тобі забороняємо продавати продукцію дорожче за певний рівень. І це вбиває конкуренцію», - сказав Гончарук.

Другий шлях, на його думку - це розвиток конкуренції в країні, дерегулювання, а також створення сприятливих умов для ведення бізнесу.

«Ми передбачаємо, що наявність таких інструментів збільшить розуміння процесів, і що боротися з ростом цін потрібно поліпшенням умов для бізнесу... Якщо бізнес не витрачає гроші на корупцію, не обмежений адміністративно, існує конкуренція, і це призводить до того, що ціни є стабільними і обґрунтовано низькими», - сказав експерт.

Гончарук зазначив, що для того, щоб привернути увагу до інструменту експерти вирішили вивести індекс традиційної для України страви - індекс вареника.

«Це традиційна українська страва з 8 інгредієнтів, які дуже добре всім зрозумілі. Ми вивели індекс вареника, вареник дорожчає, за 3 місяці він зріс приблизно на 7%, але це пов'язано із сезонним коливанням цін», - повідомив експерт.

За словами також присутнього на прес-конференції аналітика Дмитра Остапчука, крім розрахунку індексу вареника, сервіс дозволяє в режимі реального часу відслідковувати динаміку зміни цін на 23 соціальних товару, дані про яких беруться в чотирьох найбільших супермаркетах України.

Крім того, за словами експерта, сервіс допомагає проаналізувати ціни в різних регіонах країни, а також дозволяє споживачу стежити за зміною ціни власного споживчого кошика.

«Інфляційний барометр - це сервіс, який допомагає отримати інформацію щодо цін та інфляції в одному місці, щоб користувачі не витрачали час для пошуку даних», - сказав Остапчук.

Експерт зазначив, що в майбутньому планується розширення функціоналу барометра.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в січні 2018 року пришвидшилася в річному вираженні до 14,1% з 13,7% місяцем раніше.

Національний банк прогнозує зниження інфляції в Україні на кінець 2018 року до 8,9%, що практично відповідає урядовим прогнозом на рівні 9%.

За поточними прогнозами Міжнародного валютного фонду і Світового банку, інфляція в Україні в поточному році сповільниться до 7%.