Обмежена кількість банків для участі в програмах підтримки агросектору - це корупційна схема, яка значно звужує кількість агровиробників для одержання компенсації.

Київ. 28 лютого. УНІАН. Механізм розподілу державних дотацій для підтримки аграрного сектору України є неефективним і створює привілеї лише для окремих учасників ринку, повідомив заступник голови Всеукраїнського аграрного ради (ВАР) Михайло Соколов на прес-конференції в УНІАН.

«Є цілий ряд пунктів у порядках державної підтримки аграрної галузі, які створюють привілейовані умови для окремих учасників ринку, виключаючи для решти участь у програмах, а також виключаючи конкуренцію в цілому. А це повністю незаконно», - сказав Соколов.

Відео дня

За його словами, цього року в ряді програм для підтримки агросектору, де передбачені компенсації частини кредиту і відсотків за кредитом, зможуть брати участь тільки ті банки, які підписали меморандум із Міністерством аграрної політики та продовольства.

Однак Соколов зазначив, що в законодавстві таке поняття як меморандум не передбачено і повноважень його підписувати у Мінагропроду немає. Він додав, що даний порядок - явна корупційна схема, яка створює обмеження для отримання сільгоспвиробниками держпідтримки.

«Це явно корупційна незаконна норма, яка просто обмежує кількість банків, які зможуть брати участь в цій програмі, а відповідно, обмежує і кількість тих агровиробників, які зможуть скористатися тією держпідтримкою, що нібито надається всім», - відзначив він.

Соколов також зазначив, що цього року велика частина коштів за програмами державної підтримки агросектору, зокрема, за програмою підтримки тваринництва (4 млрд грн) і програмою підтримки фермерства (1 млрд грн), виділятиметься в ручному режимі, що є величезним кроком назад.

«Оскільки ми маємо боротися з корупцією, програми держпідтримки не повинні здійснюватися в ручному режимі. Що ми бачимо? Ми бачимо, що більшість грошей, які будуть розподілені цього року, розподілятимуться через комісію, що складається з чиновників, які традиційно брали «відкати» від 30 до 40% визначених коштів», - сказав він.

Член ВАР, керівник компанії «Робімакс-Агро» (Хмельницька обл.) Алім Міщук, який також був присутній на прес-конференції, зазначив, що державна підтримка агросектору є абсолютно неефективною. Він сказав, що доказом цього є підсумки держпідтримки 2017 року, коли було виділено 4 млрд грн на тваринництво, проте поголів'я зменшилося і ефекту від дотацій в галузі не було.

«Для чого нам програми, якими ми не можемо скористатися, навіщо нам програми, завдяки яким Косюк (голова правління одного з найбільших агрохолдингів в Україні «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк) і Бахматюк (власник найбільшого в Україні за розміром земельного банку агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк - УНІАН) беруть гроші, а ми - дрібні й середні фермери - до них дістатися не можемо? В цьому разі ми готові відмовитися від таких дотацій», - заявив Міщук.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Кабінет міністрів України схвалив програми підтримки аграрного сектору за ключовими напрямами у рамках Державного бюджету на 2018 рік. Загальна сума підтримки становитиме 6,3 млрд грн проти 5,5 млрд грн минулого року. Загальна сума держпідтримки буде розподілена за пропорціями 4 – 1 – 1 - 0,3: на тваринництво - компенсацію вартості сільгосптехніки - підтримку фермерства - садівництво.