Унікальний творчий вернісаж Андріївського спуску перебуває під загрозою тотального знищення.

Київ. 27 лютого. УНІАН. Завтра, 28 лютого, під Київською міською державною адміністрацією відбудеться акція по захисту мистецького вернісажу на Андріївському спуску, який опинився під загрозою знищення.

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомили голова ГО «Творчий союз учасників АТО «Митець» Олександр Запрудський, член правління ГО «Асоціація «Український вернісаж» Андрій Крахмальний, засновник ГО «Асоціація «Український вернісаж», народний майстер української вишивки Лариса Цигічко, ветеран АТО, член ГО «Творчий союз учасників АТО «Митець» Олег Лісовий.

«Унікальний творчий вернісаж Андріївського спуску перебуває під загрозою тотального знищення. Ця унікальна локація, яка представляє душу нашого рідного міста, через непродумані дії деяких чиновників може позбутися тієї своєї складової, яка надає цьому місцю особливий колорит і приваблює туристів та гостей міста», - зазначив Крахмальний.

За його словами, столиця через такі дії може лишитися свого Монмартра. Цигічко зі свого боку підкреслила, що сувеніри та вишиванки майстрів, куплені там, роз’їжджаються по всьому світу.

«Це наше обличчя…Ми зробили Андріївський узвіз знаменитим на весь світ. Завдяки людям, які там працюють, ця вулиця стала такою знаменитою, вона є в усіх каталогах світу», - наголосила вона.

«У нас був шок, коли зі сторінок Facebook деякі представники київської влади… повідомили, що 1 березня вернісаж буде знищено, що всі люди, які там є і представляють свої роботи, перебувають там незаконно. Хоча ми з цими твердженням абсолютно незгідні», - підкреслив також Крахмальний.

При цьому він нагадав, що ще у 2014 році під час виїзної наради мер Києва Віталій Кличко доручив розробити проект рішень про організацію постійно діючої виставки-ярмарки в межах історичного «Бабиного торжка». Такі проекти рішень були розроблені Шевченківською РДА та проведені десятки зустрічей в робочих група. За підсумками був створений проект дизайну торгових місць та елементів благоустрою, а також були зібрані всі необхідні візи та підписи відповідальних осіб. Але, на жаль, через зміну відповідальних за ці напрями заступників ці пропозиції так і не потрапили до мера.

«У зв’язку з цим ми вимагаємо негайної зустрічі з мером, де ми могли б представити свої пропозиції по благоустрою даної території, збереження українського вернісажу саме в тих локаціях, які склалися роками, скликати круглий стіл і обговорити проблему», - додав Крахмальний.

За словами учасників прес-конференції, акція «Андріївський вернісаж під стінами КМДА» розпочнеться о 10.30, а в рамках акції відбудеться  мирна  хода на знак висловлення громадського протесту. У заході братимуть участь митці, підприємці, небайдужі кияни.