Київ. 28 жовтня. УНІАН. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала переконаний, що результати позачергових виборів до Верховної Ради демонструють, що українці не бажають концентрації владних повноважень в руках однієї людини.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Бала звернув увагу, що під час передвиборчих перегонів з боку представників “Блоку Петра Порошенка” постійно в інформаційному просторі лунало, що посади голів уряду та парламенту повинні займати представники однієї політичної сили, тому що “їм треба мати умовну більшість для того, щоб наводити порядок”.

Відео дня

Однак, на думку експерта, що результати виборів продемонстрували, що “українці не схотіли концентрувати владу в одних руках, і свідомо чи несвідомо вони сказали, що їм більше до вподоби парламентсько-президентська форма правління”.

Експерт переконаний, що таким чином є важливим те, що владу треба збалансувати для того, щоб було декілька центрів прийняття рішень і влада реально була розподіленою на виконавчу, законодавчу та судову гілки влади.

“Президент, з моєї точки зору, не має повноважень, щоб втручатись ні у виконавчу гілку влади, ні у законодавчу. Він не є гілкою влади – він є гарантом Конституції”, - зазначив Бала.

В цьому зв’язку він додав, що тільки у випадку, "коли буде не зовсім зрозуміла домовленість поміж гілками влади", президент може втрутитися. Також Бала пояснив, що в Україні практика показувала, що попередні президенти хотіли втручатися в діяльність усіх гілок влади, і, на його думку, навіть зараз заяви президента Петра Порошенка, коли той каже, що переконаний, що зробить коаліцію, “виглядають не зовсім правильно”.

Крім того, експерт висловив переконання, що новообраному парламенту необхідно прийняти нові чітко прописані закони щодо статусу та повноважень як президента, так і прем’єр-міністра, в яких повинно бути зрозуміло, за яких умов може бути імпічмент глави держави, а також за яких умов може бути розпущений парламент.