На думку експертів асоціації, девальвація допомагає наповнити бюджет, дає змогу українському експорту більше заробити, дає підстави для перегляду цін у контрактах на держзакупівлі.

Київ. 22 лютого. УНІАН. Панічні й необережні заяви ряду експертів та лідерів думок про негативні прогнози для української гривні погіршили ситуацію на валютному ринку країни на початку поточного року на догоду державному бюджету, а також корупціонерам і великим експортерам.

Таку думку висловили представники Української антикорупційної асоціації на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Зокрема, як зазначив лідер асоціації Олександр Аронець, в Україні з року в рік відбуваються сезонні коливання на валютному ринку, проте в грудні минулого - січні цього року ряд експертів через ЗМІ та соціальні мережі нагнітали обстановку, посилюючи ситуацію на ринку, в результаті чого гривня ледь не досягла освоєного в 2015 році історичного мінімуму. «Це може бути як несвідомо, так і свідомо - для лобіювання чиїхось інтересів», - сказав він.

При цьому Аронець назвав головним вигодонабувачем від розгойдування валютного ринку державу. «Це класичний метод, які застосовували багато країн, коли інфляція допомагає виплатити заборгованості з зарплат, пенсій. До того ж, девальвація національної валюти дає змогу українському експорту більше заробити», - пояснив він, зазначивши, що великі компанії-експортери та їхні власники отримують пряму безпосередню вигоду.

Посилаючись на результати аналізу ряду контрактів з державних закупівель, глава асоціації Дмитро Гамаш зазначив, що коливання курсу дали підстави для укладання додаткових угод до цих контрактів зі зміною ціни, нівелюючи ефект економії від закупівель через систему Prozorro і дозволяючи брати участь у тендерах держави компаніям, навмисне занижують вартість для перемоги в тендері.

«Крім об'єктивних причин - економічних - на курс національної валюти впливають і суб'єктивні причини, які криються в умисних інформаційних атаках. Ми бачили вже не раз в нашій історії, як розганялися навмисно панічні настрої спеціальними групами, що провокують посилений попит на валюту», - підкреслив він.

Присутній на прес-конференції блогер Олександр Солонько, в свою чергу, зазначив, що валютний ринок необережними висловлюваннями розгойдують не лише експерти, а й деякі чиновники вищого рангу. «Ці негативні сигнали спрямовані на підтримку істерії, щоб продовжити період падіння купівельної спроможності національної валюти. Цьому є прагматичні причини - і перегляд істотних умов контрактів на закупівлю за рахунок коштів державного та комунальних бюджетів, і вигідніший продаж великими промислово-фінансовими групами валютної виручки», - сказав він, закликаючи чиновників і лідерів думок бути обережніше зі своїми заявами, а громадян - вибірково підходити до джерел інформації.