На думку експертів, якщо держава не братиме активної участі в цих програмах, то розвиток туристичної сфери відбуватиметься вкрай повільно.

Київ. 22 лютого. УНІАН. Україні для розвитку внутрішнього туризму необхідна державна програма підтримки галузі з різними фінансовими та податкових стимулами, яка буде спрямована на створення сприятливих умов для приходу в країну інвесторів і будівництва відповідної інфраструктури.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявили експерти.

За словами члена Ради Національного банку України Василя Фурмана, якщо держава не братиме активної участі в цих програмах, то розвиток туристичної сфери відбуватиметься вкрай повільно.

«Держава повинна придумати таку регулятору політику, яка передбачала б win-win (виграш для всіх сторін - УНІАН) для операторів, готелів, інвестиційних компаній, і сама брати участь у цьому питанні», - зазначив він.

Фурман навів за приклад Туреччину з надзвичайно розвиненою туристичною галуззю, в якій місцеве міністерство культури дістало право визначати перспективні для розвитку туризму райони, замовляти будівництво доріг через державні програми, фінансувати бізнес.

«Якщо ми хочемо розвивати якісь райони, нам необхідні фінансові та податкові стимули», - зазначив він

За словами експерта, в місті Умань Черкаської області мер за кошти держбюджету побудував фонтан і збільшив туристичний потік на 35%. Він зазначив, що якби у міста була державна підтримка галузі, то місцевим органам влади вдалося б збільшити доходи держбюджету за рахунок туризму в кілька разів.

Своєю чергою присутній на прес-конференції президент Всеукраїнської громадської організації «Клуб мерів» Володимир Удовиченко зазначив, що об'єднані територіальні громади повинні об'єднуватися для формування єдиної туристичної системи країни.

«Потрібно через державно-приватне партнерство об'єднати всі суб'єкти в об'єднаних територіальних громадах. Є люди, які займаються цим питанням, і потрібно все зв'язати в одну сучасну систему туристичного менеджменту. Ми повинні об'єднати зусилля і створити умови для цього, використовуючи існуючу інфраструктуру», - зазначив він.

За його словами, місцеве самоврядування завдяки реформі децентралізації отримує ресурси, і йому необхідно використовувати сферу туризму для розвитку потенціалу своїх регіонів.

Крім того, експерт зазначив, що державі необхідно створювати умови для приходу інвесторів.

«Нехай прийде і побудує класний готель в Богуславі або в Черкасах. Ми встановлюємо правила гри, беремо на себе відповідальність на місцевому рівні, і даємо можливості реалізації інвестиційного проекту», - сказав Удовиченко.

Серед умов для приходу інвесторів експерт назвав зменшення податків і зборів для інвесторів.

«Ми повинні виходити на преференції, ми повинні максимально зменшити податки, збори для того щоб зацікавити сюди йти інвесторів. Грошей у світі багато, і все залежить від того, які умови створює та чи інша держава», - сказав він.

Своєю чергою, голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів Ігор Голубаха зазначив, що для розвитку туристичної галузі в Україні необхідні також зміни в законодавстві.

Зокрема, експерт пропонує внести зміни до закону про туризм і законодавчо закріпити за страховими компаніями зобов'язання перераховувати частину страхових франшиз зі страхування туризму на розвиток туризму.

«Туристичний ринок - ласий шматочок для страхового ринку, і страховий ринок повинен щось робити для туристичної галузі. Страховий ринок має підтримувати туризм відсотками від страхових франшиз, які вони отримують від турагентів, які страхують свою туристичну відповідальність. Ми активізуємо це питання і пропонуватимемо свої зміни до законодавства в цьому напрямку», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, закордонні поїздки протягом 2017 року здійснили 26,437 млн українців, при цьому 99%, або 26,219 млн - приватні поїздки. C метою службової поїздки за кордон виїжджали в 2017 році 97,3 тис. українців, з метою організованого туризму - 120,9 тис. осіб. Найбільша кількість українців виїжджала до Польщі (9,9 млн осіб), до Росії (4,4 млн осіб) і до Угорщини (3,1 млн осіб).

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.net/ukr/themes/78200