Торік Україна імпортувала з РФ 195 тис. тонн сульфату амонію.

Київ. 21 лютого. УНІАН. Українські аграрії просять Кабінет міністрів скасувати упроваджену у грудні 2017 року заборону на ввезення з Росії сировини для виробництва добрив - сульфату амонію.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

«У нас є пряма необхідність у внесенні добрив, що містять сірку, в грунт. Те, що зараз зроблено, призведе до того, що у нас буде дефіцит цих добрив. Це постріл в ногу», - сказав Соколов.

За словами присутнього на прес-конференції голови наглядової ради групи компаній «УкрТехноФос» Володимира Рудого, на сьогодні грунти в Україні виснажені рослинами за низкою хімічних елементів, зокрема, таким важливим елементом для життя рослин, як сірка. А виробництво в Україні сульфату амонію, який живить землю і збільшує врожайність, перебуває в катастрофічному дефіциті.

Він повідомив, що за минулий рік в Україну було ввезено кристалічного сульфату амонію в цілому 300 тис. тонн, з них 195 тис. тонн було ввезено з РФ. Українські підприємства при цьому виробили 120 тис. тонн.

«Альтернатива цьому процесу - або скасування пункту 3 постанови №1022, або ми йдемо на інші ринки. Ми бачимо попит, тренд даного продукту зростає, і саме тому будемо змушені йти на інші ринки. Хоча вони дорожчі і катастрофічно незручні для транспортування», - зазначив Рудий.

Він повідомив, що швидше за все Україна буде здійснювати імпорт сульфату амонію з азіатських стан, зокрема з Узбекистану.

Присутній на прес-конференції президент Союзу хіміків України Олексій Голубов повідомив, що не розуміє причини появи постанови про заборону поставок сульфату амонію.

«Для мене це було новиною, звідки з'явився сульфат амонію в постанові Кабінету міністрів ... Суть питання в тому, що сульфат амонію для нас не є визначальним продуктом, потужності з його виробництва у нас досить таки обмежені. Перекривши цей кисень, не розумію хто від цього виграє, але принаймні - це не хіміки і не аграрії », - зазначив він.

Голубов наголосив, що Всеукраїнська аграрна рада і Союз хіміків України виступили з єдиною позицією в питанні відновлення імпорту сульфату амонію і направили наприкінці грудня прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману звернення з проханням скасувати заборону на ввезення цієї сировини. Однак, за словами Голубова, відповіді на звернення ніхто не дав.

Як повідомляв УНІАН, за даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», орієнтовна вартість весняної посівної кампанії 2018 року подорожчає на 23% до попереднього року - до близько 127 млрд грн.

Основними причинами подорожчання посівної є підвищення цін на основні виробничі ресурси, зокрема, зростання витрат на добрива становило 33%, на пально-мастильні матеріали - 29% і на насіння - 17%.