Київ. 27 жовтня. УНІАН. Явка виборців на нинішніх парламентських виборах нижча, ніж у минулі роки, але залишається високою, враховуючи складну військову ситуацію на сході країни.

Таку думку координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська висловила на прес-конференції в УНІАН.

«Явка, яку ми також оцінювали в рамках паралельних підрахунків, за нашими даними, становить 51,2%. Похибка не перевищує 1,9%. Ми можемо явку визнати, як досить високу, враховуючи події в Донецькій і Луганській областях. Залякування, погрози у бік членів виборчих комісії і виборців, які звучали з боку озброєних терористичних груп, це, ясна річ, зменшило явку», - сказала Айвазовська.

Відео дня

За її словами, якщо порівняти явку на вибори в спокійний час, коли не було військових дій на сході країни, то вона незначною мірою перевищувала нинішній показник. Зокрема, за даними ОПОРИ, у 2006 році явка на парламентські вибори становила 58,9%, а в 2007 і 2012 році - 57,9%.

Також координатор ОПОРИ зазначила, що в цілому позачергові вибори до Верховної Ради проходили в штатному режимі.

«Ми готові заявити про те, що голосування на позачергових парламентських виборах 2014 року проходило в штатному режимі, без інцидентів, які б могли вплинути на результати волевиявлення виборців», - сказала Айвазовська.

Як повідомляв УНІАН, 26 жовтня в Україні пройшли позачергові вибори до Верховної Ради. За даними Центральної виборчої комісії, явка виборців становила 52,42%.

Станом на 12.00 ЦВК опрацювала 43,87% протоколів. За її даними, за партію «Народний фронт» проголосували 21,6% виборців, за «Блок Петра Порошенка» - 21,5%, за Об'єднання «Самопоміч» - 11,1%, за Опозиційний блок - 9,7%, за Радикальну партію - 7,4% і за ВО «Батьківщина» - 5,7%.