Київ. 27 жовтня. УНІАН. Делегація спостерігачів від Парламентської Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС) не зафіксувала порушень на парламентських виборах, які могли б суттєво вплинути на результати голосування в Україні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив віце-президент ПАЧЕС, керівник делегації Грузії в ПАЧЕС Давід Саганелідзе.

«Відбулися ті вибори, які дуже потрібні були Україні. Порушення на виборах були мінімальними», - сказав він.

Відео дня

За словами Саганелідзе, попри нижчу явку виборців порівняно з президентськими виборами в травні цього року, вибори до Верховної Ради України пройшли «значно організованіше і чистіше».

«Вибори відбулися значно организованіше, значно чистіше, значно краще, ніж тоді (на президентських виборах - УНІАН)», - повідомив він.

Саганелідзе відзначив, що в деяких округах був досить поширеним факт дублювання прізвищ кандидатів у депутати з метою ввести в оману виборців. Проте, він додав, що такі факти «шахрайства» не є порушенням виборчого законодавства.

«Це хронічне захворювання для багатьох округів, де спеціально ставляться люди з однаковими прізвищами, іменами і по батькові, аби спеціально відібрати голоси у деяких кандидатів. На жаль, «двійники» - це не порушення», - сказав він.

Присутній на прес-конференції генеральний секретар ПАЧЕС Кирило Третяк відзначив, що в Асамблеї мають намір в квітні 2015 року провести засідання для обговорення виборчого законодавства в країнах-учасниках співдружності і розробки механізмів скорочення порушень на виборах у майбутньому.

«У ПАЧЕС було прийнято рішення, що наступного року у квітні у нас буде засідання нашого правового і політичного комітету для обговорення виборчого законодавства в наших країнах», - сказав Третяк.

Довідка УНІАН. ПАЧЕС створена 26 лютого 1993 року. Головним завданням ПАЧЕС є сприяння національним парламентам у прийнятті законів, необхідних для реалізації проектів, розроблених у рамках Чорноморського економічного співробітництва (ЧЕС), а також створення правової бази для успішного багатостороннього економічного, політичного і культурного співробітництва в регіоні.

До складу ПАЧЕС входять 76 парламентаріїв, які представляють найвищі законодавчі органи 12 держав - членів ЧЕС.