Київ. 26 жовтня. УНІАН. День виборів до Верховної Ради, що відбувся сьогодні, 26 жовтня, за попередніми оцінками, пройшов з незначними порушеннями та більш демократично та прозоро, ніж під час голосування на парламентських виборах-2012.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив виконавчий директор Комітету виборців України Віталій Тесленко.

«Загалом ми попередньо оцінюємо день голосування як такий, що пройшов на порядок більш демократично, відкрито, конкурентніше, ніж це було у 2012 році», - сказав він, зазначивши, що остаточну оцінку цьому виборчому процесу КВУ зможе дати після підрахунку голосів виборців.

За його словами, особливістю цих виборів був низький рівень використання адміністративного ресурсу.

«Головною особливістю цих виборів, як ми відзначаємо, є те, що це були перші парламентські вибори, де фактично відсутній такий негативний елемент… як системне застосування адміністративного ресурсу… Ця кампанія була дійсно конкурентною», - сказав Тесленко.

Разом з тим директор КВУ відзначив, що на 70 округах було зафіксовано велику кількість порушень, проте, за попередніми даними, вони не можуть серйозно вплинути на результати народного волевиявлення.

«Порушень було достатньо. Це близько 70 округів. Основна маса інформації про порушення йшла звідти. Але таких округів на попередніх (парламентських – УНІАН) виборах було вдвічі більше. І порушень, згідно з нашою інформацією, було практично в три рази більше, ніж сьогодні», - розповів Тесленко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в Україні відбулися позачергові вибори до Верховної Ради. За даними Центральної виборчої комісії, станом на 20.00 явка виборців становила 51,87%.

За результатами Національного exit-poll, «Блок Петра Порошенка» набрав 23%, «Народний фронт» - 21,3%, «Самопоміч», - 13,2%, «Опозиційний блок» - 7,6%, Радикальна партія – 6,4%, ВО «Свобода» - 6,3%, ВО «Батьківщина» - 5,6%.