Фронтмен  гурту вважає, що митці створюють недостатньо творів про Майдан.

Київ. 16 лютого. УНІАН. Український триб'ют-гурт The Voguns презентував відеокліп «Останній бастіон» про події Революції Гідності в лютому 2014 року та «Львівську сотню».

Презентація відбулася під час прес-конференції учасників гурту в інформагентстві УНІАН.

Як сказав вокаліст та ритм-гітарист Андрій Кривокоритов, гурт зібрався лише два роки тому, і музикою його учасники займаються поза своєю професійною діяльністю. «Це для нас хобі. Ми аматори», - додав він.

За його словами, він хотів створити пісню про Майдан. «Майдан – це така подія, яку не можна назвати одним днем. Це подія, яка мала дуже багато днів, і кожен день – це день, про який можна розповідати. Кожен день маленькі та великі подвиги звершувалися на Майдані», - сказав Кривокоритов.

Він та члени його гурту були учасниками подій на Майдані, зокрема допомагали будувати барикади. «Якщо згадувати, що вразило найбільше, то це ніч на 19 лютого… Я думаю, що ця ніч вразила не лише мене, але й усіх українців, усіх киян і всіх, хто переживав за ці події», - сказав фронтмен гурту.

Як зауважив Кривокоритов, саме в ті дні не був у Києві, але пізніше детально вивчав хронологію тих подій. «Я звернув увагу на те, що буквально всі очевидці цих подій говорять про важливу роль «Львівської сотні»… Мене дуже вразила та історія, що в цю переламну ніч, так, там було «300 спартанців», але під ранок, коли казали, що вже кінець, ось-ось сили «Беркута» дотиснуть і зроблять зачистку Майдана, з’явилася як у казці «Львівська сотня», і з ранковим променем кудись зник «Беркут», - сказав він.

За його словами, це дуже вразило його і стало основою для нової пісні.

Кривокоритов наголосив, що гурт не є комерційним проектом. «Ми зібралися для того, щоб приділити увагу тому, що Майдан – це не лише біль, це не лише скорбота… Для нас це, по-перше, перемога, це досягнення, це величезний подвиг народу, який прагнув до свободи, до незалежності і до гідного життя», - сказав він. На думку Кривокоритова, митці недостатньо пишуть, співають, знімають фільми про Майдан.

Своєю чергою, соло-гітарист Дмитро Шкурко висловив сподівання, що інші митці будуть наслідувати їхній приклад. «Останнім часом в суспільстві є певний скепсис щодо цих подій, того, що відбувалося. І ми вважаємо, що це неправильно, про це потрібно пам’ятати. І пам’ятати всім, у тому числі політикам, про спадщину, про те, що потрібно ставити інтереси народу, суспільства, держави вище, ніж свої особисті. І ця пісня, в тому числі, і про це», - сказав він.

Як зауважив барабанщик Олексій Онищук, «в українській історії було багато героїчних сторінок. І досі ця героїка з дня у день кується на лінії фронту. На жаль, набагато менше в українській історії саме героїчних переможних сторінок: факти перемоги, коли героїчні зусилля людей приводили до того, що вони дійсно добивалися чогось, і це приносило великі переваги для всіх людей, заради яких вони робили свій подвиг». На його думку, Майдан є яскравим прикладом того, «на чому можна побудувати те, що могло би об’єднувати українське суспільство та вести його до чогось більшого».

За словами Кривокоритова, гурт має плани написати пісні про події в Донецькому аеропорту та бій під Крутами. «Ми будемо намагатися в цьому напрямку працювати, тому що ми бачимо величезний дефіцит серед творів мистецтва героїчної теми української історії», - сказав він.

Фото з презентації відеокліпу :  https://photo.unian.net/ukr/themes/78066