Київ. 24 жовтня. УНІАН. Керівник Моніторингово-аналітичної групи "ЦИФРА" Назар Бойко зазначає, що під час кампанії на позачергових виборах до Верховної Ради України політичні партії змінили більш як 40% членів окружних виборчих комісій.

Про це Бойко сьогодні сказав на прес-конференції в УНІАН.

Говорячи про виборчі комісії, Бойко підкреслив, що потрібно звернути увагу на тенденції масових ротацій членів як окружних, так і дільничних виборчих комісій.

Відео дня

“За період функціонування ОВК з 5 вересня по 20 жовтня, Центральна виборча комісія майже щодня приймала постанови, якими вона вносила нових людей в окружні виборчі комісії і відповідно заміняла тих людей, які там до того працювали», - сказав Бойко, додавши, що таких постанов ЦВК на теперішній момент налічується понад 30.

За його словами, “станом на 20 жовтня було замінено понад 40% членів ОВК з загальною кількістю більш як 3800 чоловік”. Також він додав, що голів комісій, їх заступників та секретарів змінювали набагато частіше, ніж простих членів ОВК.

За його даними, станом на 20 жовтня було змінено 110 голів ОВК, 102 заступники голови ОВК і 118 секретарів ОВК.

Також він відзначив, що є такі округи, де було змінено від 80% до 90% членів ОВК. При цьому дуже багато замін припадає на схід України, хоча випадки з великою кількістю замін спостерігаються по всій Україні.

“Можливо, є підстави вважати, що в цих округах певні кандидати або політичні партії підбирали під себе членів окружних виборчих комісій”, - додав він. Так, він навів приклад одного округу в Одеській області, де балотується в кандидати чинний депутат Сергій Ківалов, на якому більшість членів ОВК є безпосередньо підконтрольними йому.

Бойко вважає, що на округах, де був зафіксованим набагато вищий від середнього рівень замін, слід приділяти максимальну увагу.

Разом з тим він зазначив, що спостерігається тенденція, що найчастіше заміни робились в так званих технічних політичних партіях, якщо ті в свою чергу мали квоти для заповнення складу ОВК. Так, він наголосив для прикладу, що в політичній партії “Зелені” з 9 голів в ОВК, 9 було замінено, з 8 заступників голови, 6 було замінено, а з 8 заступників, всі були замінені. До таких партій Бойко відніс і партію “Україна майбутнього”, яка змінила майже 100% голів і секретарів ОВК і ще ряд партій, зокрема й “Зелена планета”.