Проект “Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні” був реалізований у Чернігівській, Волинській, Львівській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській та Луганській областях.

Київ. 20 жовтня. УНІАН. Експерти презентували результати впровадження антикорупційного проекту в громадах у восьми областях України.

Про досвід впровадження антикорупційних еко-систем на прес-конференції в УНІАН розповіли керівники та експерти проекту.

За словами керівника проекту ГО “Центр “Доброчин” Наталії Дрозд,  антикорупційна еко-система включає декілька компонентів: якісне законодавство, активні громадяни, місцева демократія, прозора й підзвітна влада та співпраця з громадянами.

“Ми в своїй діяльності концентрувалися на трьох компонентах: забезпечення якісного законодавства у громадах, посилення спроможності активних громадян, зокрема надання їм вмінь, знань та інструментів, за допомогою яких вони можуть контролювати свою місцеву владу та долучитися до управління містом…, та обізнаність”, - розповіла вона.

На думку Дрозд, якщо в громадян не буде нульової толерантності до корупції, то вони свідомо чи несвідомо можуть її провокувати.

Вона зауважила, що реалізацією проекту займалася коаліція громадських організацій, які впровадили 10 успішних практичних кейсів у громадах для забезпеченні участі населення в місцевому самоврядуванні та посилення в ОТГ компоненти боротьби з корупцією.

Як зазначила експерт проекту, представниця ГО “Центр громадської адвокатури” Тетяна Яцків, через пандемію більшість заходів проводили онлайн.

“На місцевому рівні ми, в першу чергу, опрацьовували антикорупційну програму із заходів запобігання корупції та положення про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів”, - сказала вона.

Яцків уточнила, що за законодавством антикорупційні програми на рівні ОТГ не обов’язкові, тому у більшості громад їх не було, однак за допомогою експертів проекту такі програми були впроваджені. “Але місцеві акти щодо конфлікту інтересів за законодавством мають бути прийняті в громадах, однак в більшості з них таких положень все одно не було”, - додала вона.

Також експерти зауважили, що на початку проекту в більшості ОТГ громадяни не знали про механізми доступу до публічної інформації та перевірки того, яким чином місцеві депутати дотримуються законодавства, зокрема щодо запобігання корупції та конфлікту інтересів.

За словами експертів, членів громад навчили, як подавати запити на публічну інформацію, як користуватися різними реєстрами та сервісами для перевірки закупівель, рішень ОТГ тощо.

Проект “Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні” був реалізований за підтримки програми МАТРА Посольства Нідерландів у 8 пілотних областях – Чернігівській, Волинській, Львівській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській та Луганській.

Через політику посольства Нідерландів щодо участі його представників у публічних заходах на презентації не змогла бути присутня перший секретар посольства Монік де Хроот, однак було зачитане її звернення.

Вона зазначила, що проект реалізується, щоб допомогти країнам Східної Європи, зокрема й Україні, стати демократичними, плюралістичними, конституційними державами з сильним громадянським суспільством.

Монік де Хроот назвала децентралізацію однією з найуспішніших реформ в Україні, яка дає нові можливості для громадян, зокрема можливість змусити місцеву владу бути підзвітною за управління місцевими ресурсами.

Вона наголосила, що проект спрямований на те, щоб допомогти місцевим громадам цих областей стати більш самостійними та стійкими.

Проект напрацювань презентували: Монік де Хроот, перший секретар Посольства Королівства Нідерланди; Наталія Дрозд, керівник проекту, ГО Центр «Доброчин»; Олександр Підгорни,  експерт проекту, ГО «Чернігівський Центр Прав Людини»; Тетяна Яцків, експертка проекту, ГО «Центр громадської адвокатури»; Михайло Золотухін,  експерт проекту, ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»; Ірина Гайдучик, експертка проекту, ГО «Волинський Інститут Права»; Тетяна Кіріллова,  експертка проекту, ГО «Громадська ініціатива Луганщини»; Артем Чайковський, експерт проєкту, ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень»; Олександра Калашнікова, експерт проекту, ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення»; Олексій Андреєв, експерт проекту, ГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики».