За словами Лещинського, зараз існує значна проблема зі складанням комплексного плану просторового розвитку територій.

Київ. 20 жовтня. УНІАН. Місцеві вибори можуть витягти будівельну галузь України з глибокої кризи, а новим місцевим чиновникам після приходу до влади потрібно сконцентруватися на складанні генеральних планів архітектурного розвитку громад.

Таку думку висловив експерт у сфері будівництва, президент Національного експертно-будівельного альянсу України Віктор Лещинський під час пресбрифінгу  в УНІАН.

«Потрібно вирішувати хоча б на обласних рівнях проблему з генеральним плануванням. Депутати мають ініціювати швидку розробку цього плану на всіх рівнях і до своєї роботи залучати професійних експертів. Також вони повинні заручитися підтримкою уряду і президента України. Адже вже до кінця року ми будемо мати в містобудівній сфері великий колапс, який тягнутиме за собою величезні проблеми як для інвестицій, так і для розвитку громад», - сказав він.

Лещинський підкреслив, що Національний експертно-будівельний альянс України здатний і готовий надати допомогу громадам у цьому питанні.

«Національний експертно-будівельний альянс України охоплює всю експертну сферу - і не лише в будівництві, а й у консалтингу. До нього увійшли понад 30 організацій, які займаються експертизою проектної документації, судово-технічною експертизою, проектні інститути, а також багато організацій, що займаються будівництвом, проектуванням і консалтингом. На базі альянсу є великий будівельний хаб, який надає послуги в сфері консалтингу в будівництві - група компаній Win Experts. До неї увійшли кращі експерти та організації», - сказав він.

Лещинський повідомив, що членство в альянсі також отримали національні ВНЗ напрямів архітектури і будівництва, кафедри університетів і багато інших науково-дослідних інститутів, які обслуговують будівельників по всій країні.

Експерт підкреслив, що кожен учасник альянсу отримує певний пакет послуг.

«Кожен учасник альянсу отримує певний пакет послуг, який ми надаємо. Зокрема, доступ до клієнтської бази. Ми ставимо за мету отримати надійних партнерів, щоб сформувати потужний фундамент для розвитку будівельної галузі в Україні», - сказав він.

Також Лещинський зазначив, що зараз існує значна проблема зі складанням комплексного плану просторового розвитку територій.

«Зараз це питання стоїть гостро, оскільки в країні добігає кінця адміністративна реформа. І вже скоро нас чекають великі проблеми, що виникають при зміні територіальних одиниць після виборчого процесу. Зараз фактично немає жодного центру консультування і надання безкоштовних послуг у вигляді семінарських процесів, консультацій, навчання, куди можна було б звернутися будь-який ОТГ або іншому представнику влади», - сказав експерт.

Як вихід з цієї ситуації Лещинський повідомив про створення Центру консультування з питань будівництва, проектування та експертизи для ОТГ.

«Думаю, що разом з профільними інститутами, Міністерством розвитку громад і територій та комерційними організаціями створимо такий потужний орган, який максимально компетентно даватиме професійні відповіді на питання, які виникатимуть найближчим часом. Наша ініціатива буде поширена на всю територію України. Ми будемо максимально сприяти розвитку Центру консультування з питань будівництва, проектування та експертизи. Приємно, що всі наші партнери розуміють, для чого це потрібно. І готові, поки що на безкоштовній основі, надавати консультації та послуги», - сказав експерт.

За його словами, фактично це буде всеукраїнський хаб для здійснення м'якого переходу після всіх процесів реформування і поступового відновлення містобудівної документації на місцях.

Крім того, Лещинський зазначив, що в цьому році виникли значні проблеми у зв'язку з тим, що держава знизила пріоритетність будівельних проектів.

«Насправді, що стосується державного сектору, то в цьому році дуже багато коштів зняли з державних програм, спрямувавши їх на ремонтні роботи дорожньої галузі. У більшості випадків нового будівництва в нашій країні не проводять взагалі. Дороги не будують, але хоч почали здійснювати капітальні ремонти доріг державного значення. А вже за муніципальні кошти, які в результаті децентралізації прийшли на місця, ремонтують місцеві автодороги», - сказав він.

Також експерт висловив надію, що реальне будівництво почнеться в наступному році.

«Щодо «Великого будівництва» соціальних об'єктів по Україні, то ця програма не реалізується навіть на 50% у зв'язку з багатьма ляпсусами, які до цього були допущені. Але сподіваюся, що реальна реконструкція держави все ж почнеться з наступного року», - сказав він.

Лещинський додав, що особливу увагу держава має приділити розвитку пілотних проектів з реновації застарілого житла.

«Реновацію застарілого житлового фонду можуть робити лише політики, які вже обрані, і вони розуміють, що це революційні форми адміністрування. В першу чергу треба реалізувати пілотні проекти реновації в різних регіонах країни, щоб «відкатати» на них весь механізм ... І лише тоді застосовувати відпрацьований механізм на всій території країни», - сказав експерт.

Лещинський підкреслив, що держава має продовжити реформування держорганів у сфері будівництва.

Довідка УНІАН. Національний експертно-будівельний альянс України створений у 2018 році. Це платформа для підтримки інтересів представників галузі, обміну досвідом та вироблення ідей і стратегії для розвитку будівельної та суміжних галузей в Україні. Президент і експерти Альянсу беруть активну участь у діяльності робочих груп комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, громадської ради Міністерства громад і територій України, ведуть активну діяльність у регіонах України.

Фото з пресбрифінгуhttps://photo.unian.ua/theme/100808-press-brifing-v-unian-na-temu-pomogut-li-mestnye-vybory-vytolknut-stroitelnuyu-otrasl-iz-glubokogo-kotlovana.html