Експерти зазначають, що підвищення інвестиційної привабливості українських надр зробить багатшими економіку країни, місцеві бюджети і самих українців.

Фото УНІАН

Київ. 13 липня. УНІАН. Ухвалення нового Кодексу про надра, а також впровадження програми реформи надрокористування дасть змогу Україні збільшити надходження до ВВП з 9 до 22 млрд дол. до 2028 року за рахунок залучення інвесторів, при цьому кумулятивний ефект становитиме 55 млрд дол. до ВВП.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив генеральний директор виробничої компанії «Велта» Андрій Бродський.

Відео дня

Він зазначив, що від впровадження ефективної реформи надрокористування виграють і стануть багатшими всі українці. Добувна промисловість зараз приносить 9 мільярдів доларів до ВВП - це лише 6%, але наша країна має величезний потенціал збільшити ці надходження.

«Хочу закликати президента і прем'єр-міністра звернути увагу на галузь і задуматися над створенням стратегії надрокористування, що дало б змогу підвищити інвестиційну привабливість українських надр. Від чого однозначно виграє і економіка, і місцеві бюджети, і всі громадяни», - сказав Бродський.

Присутній на прес-конференції старший економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар зазначив, що Україна порівняно з іншими країнами з такими ж запасами корисних копалин видобуває набагато менші обсяги ресурсів і недоотримує експортну виручку, але при цьому має величезний потенціал.

«Ринок, який ми обчислюємо, це можливе зростання з 9 до 22 млрд дол. до 2028 року. У найближчі вісім років Україна має абсолютно реальні можливості отримати це, якщо буде впроваджена швидка процедура підтвердження запасів, оскільки для інвесторів - це вкрай важливо. Якщо буде вигнано «сплячих» інвесторів з усіх ділянок, які стоять порожніми, замість того, щоб іноземні інвестори вкладали гроші... У нас залишилося кілька десятиліть, щоб зайнятися цим напрямком», - сказав він.

За інформацією Кухара, кажучи про кумулятивний ефект, розрахунок до 2028 року показав плюс 55 млрд дол. до ВВП.

«Основні резерви лежать не в сфері газу та нафти, оскільки ці родовища вичерпані. Найбільший потенціал - низка кольорових металів, літій, метал, але на заваді цьому стоїть прозорість аукціонів та інші перераховані проблеми», - додав експерт.

Виконавчий директор Національної асоціації добувної промисловості (НАДПУ) Ксенія Оринчак заявила, що асоціація спільно з експертами-економістами, представниками галузі та консультантами з уповноважених державних органів більше півроку вивчали стан справ у галузі надрокористування, виділили найбільш актуальні питання і розробили чіткі механізми їх вирішення.

Оринчак представила перші сім кроків, які спрямовані на залучення інвестицій, збільшення видобутку, поліпшення фінансового стану видобувних підприємств, створення нових робочих місць і збільшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів.

«Рішення, які ми пропонуємо, дуже швидкі. Їх фактично можна зробити підзаконними актами. Запропоновані нами сім кроків допоможуть всім надрокористувачам, які вже розробляють або планують розробляти нові ділянки, щоб надра працювали, як визначено в Конституції, на народ України», - сказала вона.

За словами експертки, однією з основних проблем у галузі є «сплячі ліцензії», коли добувачі понад два роки нічого не добувають на ділянці. Тому першочерговим рішенням пропонується запровадити рентну плату мінімум на 12 місяців.

Наступним кроком голова НАДПУ пропонує запровадити міжнародну оцінку запасів корисних копалин, оскільки в Україні діє застаріла система. Також пропонується скасувати інститут гірничих відводів, що дасть змогу добувним компаніям заощадити кошти та час при роботі на видобувній ділянці.

Президент Української асоціації видобувачів піску Вадим Пелих заявив, що в новому Кодексі про надра необхідно розширити перелік корисних копалин місцевого значення з 10 до 30.

«Питання видобутку корисних копалин місцевого значення стоїть окремо. На сьогодні близько 50% корисних копалин місцевого значення видобувається нелегалами. Це пов'язано з неврегульованістю законодавства, зокрема, відсутністю кримінальної відповідальності за таке видобування. Питання розширення переліку пов'язане з тим, що громади, на чиїх територіях видобуваються надра, мають наповнювати свій бюджет, а не тіньова економіка», - сказав він.

Експерт з питань природокористування Володимир Головатенко пояснив, що безсистемне регулювання добувної промисловості призводить до неможливості спрогнозувати, як учасникам ринку працювати в такій системі. На його думку, необхідно створити умови роботи, які матимуть кількісні та якісні показники, за якими вимірюватиметься успішність реформи.

«Головною метою є оптимізація видобутку всіх українських надр, забезпечення раціонального використання. Для того щоб досягти таких цілей, необхідно переглянути все регуляторне поле, і всі нові зрозумілі норми виписати в новий Кодекс про надра України. Це має бути один документ», - зазначив він.

Головатенко також повідомив, що необхідно впровадити безаукціонні процедури для власників цілісних майнових комплексів, оскільки зараз власники діючих виробництв мають брати участь в конкурсі на ділянки, які вже розробляються ними, на загальних підставах. Також встановити перехідний період для бізнесу в питанні скасування апробації (пошук і підрахунок корисних копалин).

Довідка УНІАН. Головною метою Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ) є створення прозорого, конкурентного та ергономічного бізнес-середовища у сфері надрокористування для сталого розвитку України. презентує програму реформи надрокористування. В рамках пресконференції відбулась презентація програми реформи надрокористування. Аналітики і юристи НАДПУ разом з досвідченими експертами-економістами, представниками галузі і консультантами з уповноважених державних органів більше ніж півроку вивчали стан справ у галузі надрокористування, виокремили найбільш актуальні питання і розробили чіткі механізми їх вирішення.

За оцінками експертної ради, що розробляла концепцію реформи, вже перші сім кроків у напрямку осучаснення українського законодавства мають значно покращити ситуацію в сфері видобутку корисних копалин: залучення інвестицій, збільшення видобутку, покращення фінансового стану добувних підприємств, створення нових робочих місць, збільшення податкових надходжень в бюджети всіх рівнів. 

Фото з пресконференції: https://photo.unian.ua/theme/97976-press-konferenciya-v-unian-na-temu-kak-sdelat-ukraincev-bogatymi-prezentaciya-reformy-nedropolzovaniya.html