Основними напрямами діяльності кластеру буде проведення досліджень у сфері епідеміології, вірусології, біотехнологій, цифрової медицини тощо, а також виробництво медичних засобів захисту та обладнання.

Київ. 7 серпня. УНІАН. У Києві підписано меморандум про створення в Україні Міжнародного медичного кластеру з залученням іноземних інвестицій і технологій з метою проведення наукових досліджень та виробництва медичного обладнання, спрямованих на боротьбу з COVID-19 та іншими вірусними захворюваннями.

Церемонія підписання відбулася в прес-центрі УНІАН.

У меморандумі означено офіційні наміри щодо створення на території України Міжнародного медичного кластеру за участю представників України, Кореї, Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю, Польщі та Ірландії.

Фото УНИАН

Створення кластеру ініціювали громадська спілка «Хай-Тек Офіс Україна» та Науковий парк «Львівська політехніка» спільно з представниками південно-корейських компаній K-Medical і XnTREE.

Основними напрямами діяльності кластеру визначено проведення досліджень у сфері епідеміології, вірусології, біотехнологій, цифрової медицини, за іншими високотехнологічними напрямами сучасної медицини; спільне виробництво медичних засобів індивідуального захисту та іншого медичного обладнання для забезпечення потреб медичних закладів, медперсоналу та громадян України; запровадження високих стандартів і новітніх медичних технологій провідних країн світу.

Діяльність кластеру планується організувати на базі Наукового парку «Львівська політехніка» з можливістю залучення нових партнерів з України та інших країн світу.

Велику зацікавленість у реалізації проекту висловили представники центральних органів влади, керівники Львівської області та міста Львів, а також інших регіонів, зокрема Сумської області та інших.

Як зазначив після підписання меморандуму виконавчий директор ГС «Хай-Тек Офіс Україна» Андрій Бірюков, перелік країн-учасників та компаній, які приєдналися до створення Медичного кластеру, не є вичерпним.

Фото УНИАН

«Ми готові приймати в цей кластер нових учасників – українські компанії, державні органи, закордонні компанії, які поділяють мету та завдання кластеру. Що стосується ролі України, то в нас є очевидні переваги – це географічне розташування, наближеність до потенційних ринків збуту. Продукція, яку будуть випускати в Україні, експортуватиметься до країн Європи, Африки. До того ж тут є потенціал кваліфікованої робочої сили, є серйозний потенціал наукових розробок. Ми розраховуємо на синергію наших зусиль з іншими країнами-учасниками у виробництві індивідуальних засобів захисту, насамперед для медичного персоналу, тест-систем. Всього, що пов'язане з пандемією. Але лише пандемією ми не обмежуємося, і всі разом дивимося на перспективу цього проекту", - зазначив він.