Кожен регіон зможе на основі динаміки за кілька днів змінювати карантинні обмеження відповідно до ситуації на місцях.

Київ. 3 червня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО “Свобода” Олег Гелевей заявив, що після 22 червня карантин треба продовжувати, але обмеження мають бути адаптивними.

Фото УНІАН

Відео дня

Про це Гелевей повідомив на прес-конференції в УНІАН у відповідь на запитання журналістів, чи завершиться карантин 22 червня.

“Однозначно, ні. У нас зараз плато, немає позитивної динаміки, у нас вже тиждень постійно близько 13,5 тис. активно хворих… Тому однозначно карантин треба продовжувати, але обмеження мають бути адаптивними”, - сказав Гелевей.

Депутат додав, що таким чином кожен регіон зможе на основі динаміки за кілька днів змінювати карантинні обмеження відповідно до ситуації у регіоні.

Під час прес-конференції він також розповів, що наразі в Європі, незважаючи на послаблення карантинних обмежень, не зафіксовано спалахів COVID-19, а навпаки, спостерігається зниження рівня захворюваності.

“В Україні ми вже перейшли рубіж 13 тис. активно хворих людей, і ця цифра не збільшується і не зменшується. Я вважаю позитивним, що незважаючи на те, що в Україні вже відбулися карантинні пом’якшення та були зняті багато обмежень, у нас немає спалаху заражень”, - зазначив Гелевей.

Водночас голова медкомісії Києва вбачає й певний негативний аспект цієї ситуації – на сьогодні в Україні не спостерігається позитивної динаміки захворюваності. “На жаль, за минулу добу захворіла значна кількість медиків – 103 людини. Звичайно, це все є наслідком бездіяльності нашого уряду, особливо на початку поширення захворювання. І ми також розуміємо, що в нас залишається проблема, особливо для медиків, з костюмами біологічного захисту”, - наголосив депутат.

Він також підкреслив, що при наявності у медпрацівників засобів індивідуального захисту та при дотриманні всіх заходів безпеки ймовірність зараження є мінімальною.

Гелевей навів приклад Олександрівської клінічної лікарні у Києві, яка одна з перших у столиці почала прийом хворих з коронавірусом та в якій на COVID-19 ще не захворів жоден працівник.

Також голова медичної комісії Києва наголосив на необхідності врегулювати в Україні питання трансплантології, сурогатного материнства та страхування медиків.

Він нагадав, що після зустрічі з президентом 5 травня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що до 1 червня у сфері охорони здоров’я України відбудуться значні зміни.

“Пройшло 1 червня, а змін ніяких немає… Ми би хотіли побачити не тільки підвищення фінансування медицини, а реальну реформу. Ви би могли дати відповідь, чи будемо ми робити в Україні страхування медицини, чи будемо ми захищати наших медиків і вводити страхування медиків не тільки, коли у нас буде спалах, епідемія чи пандемія, а взагалі всіх медичних працівників? Тих самих хірургів, які під час операції мають ризики заразитися тим чи іншим захворюванням”, - звернувся депутат до Степанова, а також до голови Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького та президента Володимира Зеленського.

Гелевей наголосив, що медики та пацієнти під час надання їм медичної допомоги мають бути впевнені, що вони захищені від непередбачених ситуацій, які можуть виникнути.

“Ми би хотіли почути про профілактику. Ми хотіли би почути, чи будемо ми навчати і випускати з наших медзакладів епідеміологів. Я би дуже хотів, щоб у тій самій реформі ви не забули вказати, як ви ставитесь і до нашої фармакології – як покращити якість ліків і контроль за ними. Як підняти нашу медичну промисловість, тому що коронавірус показав, що якби у нас вона була достатньо розвинена, то нам би не треба було ганяти літаки в Китай, а зробити це все в Україні. Ну і інші болючі питання: трансплантології, сурогатного материнства”, - заявив він.

Також Гелевей закликав міністра охорони здоров’я відповісти, коли саме будуть виконані обіцянки щодо медичної реформи в Україні.

Голова медичної комісії Києва також наголосив, що тримає під контролем ситуацію з проблемами фінансування офтальмологічної лікарні “Центр мікрохірургії ока” та Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини і закликав Кабмін вирішити це питання, тому що вказані медзаклади вже довгий час залишаються без фінансування, а їхні співробітники – без заробітних плат.