Гелевей наголосив, що виступає за страхування будь-якої медичної діяльності.

Київ. 27 травня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО “Свобода” Олег Гелевей закликав владу застрахувати всіх медиків, які працюють з хворими на COVID-19.

Про це Гелевей заявив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня
Фото УНІАН

Він наголосив, що виступає за страхування будь-якої медичної діяльності. “Зараз це особливо стосується інфекційних захворювань і це прописано у нас в законі, що така діяльність має бути застрахована державою", - сказав він.

Гелевей нагадав, що 7 травня Верховна Рада внесла зміни до ст. 39 закону про запобігання інфекційним захворюванням, якими визначається, що у разі смерті медпрацівника внаслідок інфікування COVID-19, його статус прирівнюється до статусу загиблого військовослужбовця, а члени його родини користуються усіма правами та гарантіями, передбаченими законодавством.

Крім того, лікарям також передбачені виплати в разі отримання інвалідності внаслідок захворювання.

Водночас голова медкомісії Києва закликав владу "не знущатися над медиками" та застрахувати всіх медиків, які працюють з хворими на COVID-19.

Також Олег Гелевей акцентував, що  лабораторії Києва перезавантажені і не встигають вчасно видавати результати ПЛР-тестувань. За словами голови медичної комісії Києва, кількість ПЛР-тестувань на добу для столиці має становити близько 10 тисяч, однак наразі проводять лише 500-700 тестувань.

«Поки що у світі явних покращень немає, але й немає геометричного росту чи явних погіршень… На жаль, у світі поволі, але росте кількість активних хворих, і все йде до того, що світ подолає планку у 3 млн активних хворих. Але все ж таки хотілося б, щоб прогнози про другу хвилю не справдилися, а по досягненню межі у 3 млн почалася позитивна динаміка, і пандемія пішла на спад… Хоча зрозуміло, що поки не буде вакцини, ця пандемія буде йти паралельно з нашим життям», - зазначив він.

За словами Гелевея, багато країн вже пройшли пік захворюваності, однак в Україні цифра активних хворих поки не зменшується.

«У нас кількість виявлених випадків захворювання на добу стала - від 300 до 500 осіб. Останні два дні позитивна динаміка, тобто, кількість тих, хто одужав, значно більше кількості хворих - за минулу добу 321 людина захворіла, а 420 людей одужали. Але все ж таки у нас в країні активна кількість хворих перевищує 13 тис. осіб», - поінформував він.

Голова медкомісії столиці підкреслив, що кількість хворих на COVID-19 медиків занадто велика, якщо порівнювати її зі світовою статистикою.

Він також наголосив на дефіциті засобів індивідуального захисту для медичних працівників, зокрема костюмів біологічного захисту.

На думку Гелевея, основною проблемою міста є велика завантаженість лабораторій, які не встигають вчасно видавати результати ПЛР-тестування.

«Зараз лабораторія робить 500-700 аналізів на добу. Для Києва це дуже мало. Тут треба робити рішучі кроки, зокрема владі, щоб покращити ситуацію. Бо рятує лише, що у трьох провідних лікарнях, які займаються боротьбою з коронавірусом, - це Олександрівська лікарня та лікарні №4 та №9, є свої лабораторії», - підкреслив Гелевей.

За його словами, кількість ПЛР-тестувань на добу для Києва має становити близько 10 тисяч.