Голова медичної комісії Києва наполягає на негайному перегляді медичної реформи, яка наразі реалізується.

Київ. 30 вересня. УНІАН. Голова медичної комісії Києва, доцент кафедри службового та медичного права КНУ ім. Т.Г. Шевченка, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей заявив, що у медичних закладах масово звільняється медперсонал через проблеми з оплатою праці.

Про це він сказав на брифінгу в УНІАН, відповідаючи на запитання користувачів соцмереж про ситуацію із забезпеченням роботи закладів психіатрії в період пандемії коронавірусу.

Щодо конкретних медзакладів він зазначив: «Наша психоневрологічна служба на сьогоднішній день на межі знищення. Тому що так прописано, що в них тільки два пакети - це стаціонарне і амбулаторне лікування. І за стаціонарного хворого, незалежно від того, скільки він там перебуває, отримують приблизно 7 тис. гривень. Якби він перебував тиждень, це ще якось, а якщо хворий, зокрема, з шизофренією, має бути близько 40 днів на стаціонарі, то цілком зрозуміло, що добре, якщо цих грошей вистачає на енергоносії і харчування для хворого, я вже не кажу про лікування».

За його словами, неврологічна служба на сьогоднішній день знаходиться в дуже плачевному стані. «І ідуть тотальні скорочення, тому що просто фізично немає коштів, щоб заплатити всім зарплату. Я знаю, що в КНП «Психіатрія» на сьогоднішній момент з 1 тис. 400 вже більше ніж 400 осіб скорочено і ще лежать заяви на звільнення», - сказав Гелевей.

«Я знаю, що кошти, які вони витрачали на харчування, на медикаменти за аналогічний період рік тому, на сьогоднішній день зменшились навіть не в двічі, а в 3-4 рази», - додав він.

Гелевей зазначив, що наразі ситуація складна не тільки у закладів сфери психіатрії, але й в багатьох інших.

«На сьогоднішній день, особливо в лікарнях, де перестали приймати планових хворих, величезні проблеми з оплатою роботи медперсоналу. І як наслідок - масове звільнення медичних працівників з медичних закладів. І я боюся, що багато медзакладів після того, як пройде пандемія коронавірусної інфекції, якщо і зможуть відкритися, то напевно наполовину тих потужностей, які мають», - сказав він.

Гелевей зазначив, що спілкується зі своїми однокурсниками, які зараз працюють в різних медзакладах України. «Вони кажуть, що там, де має бути 10 медсестер, залишилось дві. І це не поодинокі випадки, а це набуває масовий характер. Тому є потреба в негайному втручанні, реформуванні і перегляді тої медичної реформи, яка наразі є», - наголосив він.