Гелевей закликав діяти негайно, зважаючи на показники захворюваності на COVID-19 в Україні.

Київ. 21 жовтня. УНІАН. Голова Медичної комісії Києва, доцент кафедри службового та медичного права КНУ ім. Шевченка, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей назвав ряд кроків, які необхідно терміново здійснити в медичній галузі країни.

На брифінгу в УНІАН Гелевей розкритикував діяльність керівництва Міністерства охорони здоров’я, назвавши її неефективною.

«Я хочу ще раз звернутися до президента Зеленського. Особливо після його вчорашнього звернення до Верховної Ради. До міністра охорони здоров’я Степанова. Тому що ще тиждень тому я попереджав та казав, що якщо ви не почнете негайно діяти, то через тиждень-два буде біда, то вже по сьогоднішніх цифрах захворюваності та нововиявлених уражених на COVID-19 це підтверджується», - заявив голова Медичної комісії Києва.

Він закликав діяти негайно та озвучив першочергові кроки.

«Це, звичайно, аудит Ковідного фонду. Всі кошти, які ще не освоєні, повернути в лоно системи охорони здоров’я і по спрощеній процедурі починати закупівлю необхідного медичного обладнання для того, щоб система охорони здоров’я могла відкривати додаткові ліжкомісця. Я кажу про всю систему – комунальну, державну, Академії наук. Але значну кількість коштів ви маєте перенаправити для реального фінансування медзаклдів, на заробітну плату, яка має бути зараз для всіх медиків, які займаються COVID-19, за закритими статтями бюджету, і до якої ніхто не має права доторкнутися», - наголосив Гелевей.

За його словами, якнайшвидше необхідно внести зміни до 65-ї постанови Кабінету міністрів, у якій прописано, як створюються ковідні бригади, а саме - дозволити створювати ковідні бригади із 3-х лікарів, без вимоги, що серед них мають бути анестезіолог і терапевт. «Це вже врятує ситуацію, бо дуже багато хворих, яким не потрібен лікар-анестезіолог. Це потрібно тільки до тяжких хворих», - пояснив Гелевей, наголошуючи на важливості розумного використання кадрового потенціалу.

Також він вважає за необхідне перерозподілити штатний розпис у лікарнях з тим, щоб налагодити діяльність приймальних відділень.

«Я закликаю міністра Степанова, щоб негайно видали наказ про формування й іншу діяльність наших приймальних відділень. Має бути в тих лікарнях, що займаються боротьбою з COVID-19, не одна-дві бригади у приймальному відділенні, а 3-4, щоб черг гарантовано не було. Бо в нас вже є випадки, коли люди помирають в очікуванні у черзі до медичного закладу», - сказав Гелевей.

При цьому він закликав і головних лікарів медказкладів організувати роботу так, щоб "швидкі" в чергах не стояли довго, щоб не було колапсу системи екстренної медичної допомоги.

Голова Медичної комісії Києва також звернув увагу на відсутність специфічних ліків для боротьби з COVID-19, немає єдиного медичного протоколу лікування таких хворих, тому треба уважно обирати ліки, які закуповуються за кошти Ковідного фонду.

За словами Гелевея, ВО «Свобода» напрацювала свою медичну реформу, виходячи з консультацій з фахівцями та позитивного досвіду інших країн.

«Ми знаємо, що робити, куди йти, і ми знаємо, як врятувати ситуацію. І це не пусті слова, це те, що пережито, передумано, обговорено. І це аналіз світового досвіду реформування системи охорони здоров’я... Ми виступаємо за те, щоб у нас була змішана державно-приватна система страхування», - сказав Гелевей і пояснив, що включення приватної ланки в систему дозволить вийти на той рівень фінансування, який потрібний для належної роботи медичних закладів.