Гурт Go_A заявив, що не має наміру переробляти україномовну пісню «Соловей» на англомовну.

Київ. 25 лютого. УНІАН. Переможці національного відбору «Євробачення-2020» електрофольк-гурт Go_A, який представить Україну у травні в Роттердамі (Нідерланди) на міжнародному пісенному конкурсі, заявляє, що вперше на Євробаченні прозвучить пісня українською мовою.

Про це учасники гурту Go_A сказали на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня
Фото УНІАН / UNIAN

Солістка гурту Go_A Катерина Павленко зазначила, що за правилами пісенного конкурсу Євробачення, пісні можуть звучати будь-якою мовою, і гурт не збирається переробляти україномовну пісню «Соловей» на англомовний варіант.

«Взагалі ціль, з якою ми прийшли на Євробачення - ми дуже б хотіли, аби у Європі вперше прозвучала пісня українською мовою на Євробаченні, і ми цієї цілі досягли і ми дуже раді», - зазначила вона.

У цьому зв’язку засновник гурту Go_A Тарас Шевченко нагадав, що за останні 15 років було два переможці Євробачення, які співали рідною мовою - Марія Шерифович із Сербії і Салвадор Собрал з Португалії.

Павленко зазначила, що участь у Євробаченні вже вплинула на щоденні клопоти гурту. «Це дуже серйозний конкурс. Ми зараз говоримо про те, що ми представляємо Україну на міжнародній арені - у Європі, і тому, звичайно, на підготовку буде виділена максимальна кількість часу, і ми будемо старатися усіма силами, щоби все вийшло на високому рівні», - сказала вона.

Солістка підкреслила, що гурт має класну підтримку з боку «Суспільного», а також багато людей їм допомагають.

«Насправді роботи дуже багато, але ми до цього готові. Можна сказати, що ми готувалися до цієї роботи сім років», - наголосив засновник гурту Шевченко.

Павленко розповіла, що гурт дуже хоче відновити свої виступи, оскільки хоче подякувати усім людям, які підтримали колектив. «Дуже хотілося би у вигляді концертів подякувати тим, хто за нас проголосував, і дав нам можливість представити нашу країну в Європі», - сказала вона.

Павленко висловила переконання, що йдеться не про перемогу гурту Go_A, а про перемогу української культури.

Фото УНИАН / UNIAN

Своєю чергою, голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Зураб Аласанія висловив переконання, що життя музикантів після конкурсу змінюється. «Потім увага прикута до них набагато сильніше», - сказав він.

На його переконання, пісенний конкурс Євробачення забезпечує своєрідний «соціальний підйом» для музичних колективів, які раніше не мали можливості потрапити у чарти і ротації, або на великі сцени.

Окремо, Павленко зазначила, що зараз проходить пошук людей, з якими відбуватиметься підготовка до участі у конкурсі в Нідерландах.

Вона також сказала, що зараз поки не може сказати, в якому саме костюмі виступатиме на Євробаченні.

«Мені здається, що в Європі потрібно показати нашу культуру, але водночас потрібно розуміти, що ми їдемо у європейську країну, і що треба зробити так, щоби ми сподобалися європейцям», - зазначила Павленко.

Також засновник гурту Шевченко нагадав, що український образ вже присутній у пісні «Соловей».

При цьому Аласанія зазначив, що гурт вже має костюми, але організатори готові допомагати з новими костюмами, якщо музиканти вирішать, що має бути щось інше.

Він відзначив, що «Суспільне» організує поїздку музикантів до Нідерландів, де у травні відбудеться пісенний конкурс «Євробачення-2020».

«Тепер наше завдання - забезпечити найкращий виступ України там і гідно представити Україну, щоби ми всі нею пишалися», - сказав Аласанія.

Учасники гурту наголошують, що з підготовка до Євробачення проходить добре. «Нас підтримує «Суспільне», і все класно», - сказала Павленко.

Аласанія запевнив, що «буде забезпечено усе, що потрібно». З огляду на це між «Суспільним» і гуртом Go_A був підписаний відповідний договір.

Окремо Аласанія висловив переконання, що на Євробаченні такого українського фолку, який грає гурт Go_A, ще не чули. «Мені страшно цікаво. Я буду переживати за Україну як таку, за вашу команду. Але мені цікаво як Європа сприйме», - сказав він.

Учасник гурту Ігор Діденчук, який грає на більше 30 музичних інструментів, сказав, що за останні 15 років на Євробаченні вперше заграє українська сопілка.

Солістка гурту розповіла, що наразі у Європі існує тенденція, що цінується жіноча самоіндивідуальність. «І ми отримали певні коментарі, що у цьому плані у нас все нормально», - додала Павленко.

Також солістка зазначила, що було би класно відзняти відеокліп на пісню «Соловей», але ця ідея наразі обговорюється.

Шевченко додав, що наразі основна робота - це підготовка виступу на сцені в Роттердамі.

«Ми не можемо пожертвувати чимось іншим. На першому плані у нас зараз саме підготовка. Якщо у нас буде час, буде можливість, ми це зробимо. Нам би хотілося цього», - сказала Павленко.

Учасники гурту висловили впевненість, що з творчими ідеями у них проблем немає.

Крім того, вони поділилися враженнями після перемоги у нацвідборі для участі у Євробаченні.

Павленко розповіла, що після перемоги виспатися ще не вдалося, а Шевченко додав, що перебуває у суцільному захваті після перемоги гурту.

«Слухайте, про пісню («Соловей») говорять, і мені здається - це прекрасно. Якби про неї не говорили б – це було набагато гірше. Якщо вона викликає якусь реакцію людей – ну це ж мистецтво», - сказала Павленко.

Солістка гурту додала, відповідаючи на питання про реакцію Росії на перемогу гурту в українському відборі, що музика має залишатися мистецтвом, а мистецтво викликати емоції.

При цьому вона сказала, що не бачила особисто сюжети російських телеканалів про реакцію на перемогу гурту Go_A.

Павленко відзначила, що якщо спілкування з російськими ЗМІ не вдасться уникнути, то гурт готовий до цього, а також до провокаційних питань, якщо вони будуть. Проте, якщо буде така можливість, то вони не будуть спілкуватися з російською пресою.

Також в учасників гурту запитали, чи бояться вони поширення коронавірусу у Європі.

«Може статися, що завгодно, але давайте готуватись до хорошого, і просто, взагалі навіть не в рамках Євробачення - давайте вчитися відчувати позитив від моменту, у якому ми знаходимося на даний момент, бо може статися що завгодно. Може статися так, що ми знайдемо вакцину, і виявиться, що цей вірус взагалі не страшний», - зазначила Павленко.

Як повідомляв УНІАН, переможцем національного відбору на пісенний конкурс «Євробачення-2020» став український гурт Go_A. Вони перемогли з україномовною піснею «Соловей».

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/93824-press-konferenciya-v-unian-pobediteley-ukrainskogo-nacionalnogo-otbora-na-pesennyy-konkurs-evrovidenie-2020-gruppy-go-a.html