За словами голови Української таксомоторої асоціації Андрія Антонюка, в розвинених країнах Європи дозволяється не використовувати дитячі крісла в громадському транспорті і в таксі.

Київ. 11 листопада. УНІАН. Українська таксомоторна асоціація (УТМА) і Профспілка таксистів України закликають президента України Володимира Зеленського не підписувати закон №1150 про штрафи за перевезення дітей в автомобілях без дитячих автокрісел і відправити його на доопрацювання, передбачивши обов'язкове використання таких крісел лише в приватних авто.

Як заявив  на прес-конференції в УНІАН голова Української таксомоторої асоціації  Андрій Антонюк, деякі ухвалені в турборежимі Верховною Радою закони можуть негативно вплинути на ринок таксі, водіїв і пасажирів.

Відео дня
Фото з прес-конференції в УНІАН

«Насамперед, йдеться про закон №1150 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей». Цей закон передано на підпис президенту України... Ми написали і сьогодні відправимо звернення до президента Володимира Зеленського не підписувати його. Повернути закон на доопрацювання і ввести обов'язкове використання дитячих автокрісел лише в приватних автомобілях», - сказав він.

Антонюк повідомив, що депутати ухвалили закон з помилками і недопрацюваннями і в жодному законі України та підзаконному акті немає слова «дитячі автокрісла».

«Депутати цим законом передбачили штраф за провезення дитини без крісла 510 грн за перше порушення, а за кожне наступне по 850 грн. У Нацполіціі вже заявили, що накладатимуть штрафи на всіх порушників цієї норми. І на водіїв таксі також. Через помилки законодавців можна буде оштрафувати будь-кого, навіть якщо ви перевозитимете дитину в кріслі», - сказав він.

За словами Андрія Антонюка, чинна редакція правил дорожнього руху, на яку посилається закон №1150, має суперечності в частині перевезення дітей.

«Зокрема, йдеться про те, що забороняється перевозити дітей зростом менше 145 см або які не досягли віку 12 років в транспортних засобах, обладнаних ременем безпеки, без використання спеціальних засобів, які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременя безпеки. Ми довго шукали визначення спеціального засобу, але в автомобілях не визначено такого поняття. На сайті парламенту зазначено, що спеціальні засоби - це гумові палиці, наручники, ручні газові гранати, патрони, балончики», - наголосив він.

Разом з тим, як акцентував Андрій  Антонюк, інший пункт Правил дорожнього руху говорить, що дозволяється не пристібатися особі, яка навчає водінню, водіям і пасажирам таксі.

«Крім того, відповідно до правил надання послуг пасажирського транспорту, затвердженим постановою Кабміну, пасажир таксі має право перевозити дитину на задньому сидінні. Тобто ми бачимо, що три рівноцінних підзаконних акти на перевезення дітей мають три різні погляди», - сказав він.

Крім того, Антонюк зазначив, що вартість авто з дитячим кріслом виростає щонайменше на 100 грн, а також збільшується час подачі авто.

«Також дитяче крісло не так просто встановити. Більше того, залежно від віку дитини існують різні крісла. Є три види. При цьому возити три крісла в багажнику неможливо. Навіть одне. Адже потрібно місце для валіз. А як бути в ситуації, коли потрібно везти сім'ю з двома дітьми різного віку? Цей закон виконати неможливо», - сказав він.

Також, за словами Антонюка, забезпечення дитячими кріслами всіх таксистів потребує значних коштів.

«Середня ціна крісла - 2 тис. грн, а в Києві близько 25 тисяч авто таксі. Якщо закон набуде чинності, то київські таксисти повинні будуть заплатити близько 50 млн грн. А по всій Україні - 400 млн грн. Відповідно, витрати буде покладено на споживача», - сказав він.

Голова адвокатського об'єднання «Метод» Софія Шипілова зазначила, що законодавством не визначено, як має бути обладнаний транспортний засіб для перевезення дітей.

«Працівниками поліції буде застосовуватися суб'єктивний метод визначення. А всі штрафні санкції оскаржуватимуться в судах», - сказала вона.

Участники пресс-конференції в УНІАН
 

Голова Профспілки таксистів України Василь Попик заявив, що в розвинених країнах Європи дозволяється не використовувати дитячі крісла в громадському транспорті і в таксі.

«Наприклад, у Польщі обов'язок мати дитячі крісла поширюється на приватний транспорт. Тому що цей транспорт може їхати на далекі відстані з великою швидкістю. У комерційному транспорті не використовуються дитячі крісла», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей» (№1150).

Фото з прес-конференції:  https://photo.unian.ua/theme/90933-press-konferenciya-v-unian-na-temu-ukrainskie-taksisty-turborezhimu-v-verhovnoy-rade-stop.html