На думку Олексія Голобуцького та Віталія Бали, виборча кампанія ведеться мляво, оскільки більшість її учасників очікують виборів до парламенту в жовтні.

Київ. 18 червня. УНІАН. Експерти вважають, що справжні передвиборчі рейтинги партій можна буде побачити не раніше липня.

На прес-конфренції в УНІАН директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала заявив: "Я вважаю, що до липня можна намагатись маніпулювати соціологічними дослідженнями. Бо в липні можна буде дати зовсім інші цифри, пояснивши, що хтось провів дуже потужну виборчу кампанію, а хтось, навпаки, провальну, тому так відрізняються цифри. В липні ми реально будемо розуміти, яка підтримка тих чи інших політичних сил".

За словами Бали, перші десятки виборчих списків "виглядають непоганими, але поки недостатньо інформації щодо решти осіб у списках".

"Треба чекати рішення Конституційного суду (щодо указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня – УНІАН). Кампанія виборча ведеться зараз досить мляво,і думаю, коли буде рішення Конституційного суду, то вона стане більш динамічною, і ми почуємо про різних списочників і про різні політичні сили», - зауважив експерт.

Разом з тим, на думку Віталія Бали, новому парламенту буде дуже важко працювати, "бо, як на мене, говорячи про списки, компетентність людей викликає дуже багато запитань".

У свою чергу, заступник директора АМС Олексій Голобуцький вважає, що "більшість гравців очікують вибори в жовтні", бо він не пам’ятає такої млявої виборчої кампанії. "Станом на 18-те число ми не знаємо конкурентів від більшості політичних сил. Ніхто не виставляє… Залишився реально десь місяць, а в більшості округів кампанія ще не почалась", - пояснив він.

Водночас, прогнозуючи результати вибори, посилаючись на останні дані соцопитувань, Олексій Голобуцький не виключив "одноосібної більшості" в новому парламенті. "Слуга народу" може мати в новому парламенті 226 голосів. Якщо таку буде показувати динамку далі… Але 226 голосів - це серйозний виклик і для Зеленського, і для суспільства, і для країни", - сказав експерт.