Політологи заявили про можливість застосування адмінресурсу чинною владою, маніпуляції соціологічними даними, ідеологією, використання людей у військовій формі та церковників, зростання політичної напруги, дестабілізації самого виборчого процесу та втручання РФ у президентські перегони.

Київ. 20 лютого. УНІАН. Політичні експерти розповіли про ризики маніпуляцій під час президентської виборчої кампанії.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Очевидно, що вже сьогодні ми стикаємося з великою кількістю маніпуляцій, і є чітке усвідомлення того, що ця виборча кампанія точно не буде кришталево прозорою і такою, як нам би хотілося, еталоном демократичного процесу», - сказав політолог, голова платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційний центр» Олег Саакян.

Він наголосив, що вже зараз надходить інформація щодо порушень виборчого процесу з різних штабів, куточків України. «Якість цих виборів буде, на жаль, далекою від задовільної. Зараз ми, на жаль, можемо спостерігати і маніпулювання соціологією, ми можемо бачити маніпулювання інформацією – і спотворена призма подачі інформації і спотворені пропорції присутності різних кандидатів в ефірі телебачення і медіа», - додав Саакян.

За його словами, певними кандидатами в президенти здійснюється «ідеологічна мімікрія, щоб зайти в електоральні поля, зокрема, в праве поле, і для цього змінюється риторика. З іншого боку, відбувається маніпулювання людьми у формі, коли використовуються ветерани війни Росії з Україною, відбувається також задіяння людей у рясах».

Політолог також зауважив, що на цьому етапі виборчого процесу вже застосовується адмінресурс в різних формах.

Своє чергою, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко заявив про зростання політичної напруги в країні, що пов’язано з виборчою кампанією. «Нам настійливо доводять те, що, якщо не переможе один кандидат, в даному випадку чинний президент Порошенко, то Україна просто загине. Нам теж раніше постійно розповідали, що, якщо загине Радянський союз, капіталісти захоплять весь світ, і нас не залишиться в живих, але це не так», - зазначив експерт.

Небоженко підкреслив, що нав’язана позиція про нібито безальтернативність Порошенка на посаді президента є свідомою технологією. «Чинний президент, хочеться йому чи ні, але він має гарантувати справедливі, чесні та відкриті вибори без фальсифікацій, насильства та погроз», - наголосив він.

На його переконання, в Україні збільшується політична напруга.

Небоженко стверджує, що усі заяви українських чиновників щодо підготовки Росією державного перевороту в Україні були зроблені в рамках виборчої кампанії. «Зростання дестабілізації виборчого процесу та виборчої напруги – це початок кінця. Якщо це допустити, то далі відбуваються непередбачувані наслідки, включаються якісь інші конфлікти», - вважає він.

За його словами, «зростання політичної напруги дозволяє розширити інструменти фальсифікацій результатів виборів. Це дозволяє, якщо результат виявиться не на користь чинної влади, поставити питання щодо переносу виборів або їх невизнання, а без політичної напруги це зробити дуже складно».

Небоженко переконаний, що на останньому етапі виборчого процесу, за декілька днів до підрахунку голосів, відбудуться неймовірні кібератаки РФ на сервери Центральної виборчої комісії.

Крім того, експерт ГО «Слово і Діло» Валентин Гладких зазначає, що втручання РФ в українські вибори може здійснюватися у кількох напрямках: «інформаційно та фінансово (вони можуть кинути необмежений фінансовий ресурс на досягнення різних цілей)». «Також виникає питання до контррозвідки та СБУ – чому російські структури так прекрасно себе можуть почувати в Україні і фінансувати того, кого їм заманеться?», - додав він.

За його словами, Росія може впливати на ситуацію в Україні інформаційно, причому використовуючи ті ресурси, які є як в Україні, так і власні медіа. «Ті, що знаходяться всередині України, ми бодай якось можемо їх контролювати, у нас є для цього інструментарій. То як впливати на ЗМІ, які діють на території РФ? Мабуть, ніяк цьому протидіяти не можемо, окрім критичного мислення», - сказав Гладких.

За його словами, кандидат у президенти, який одночасно є чинним главою держави, Петро Порошенко в чотири рази частіше згадується в українських ЗМІ, ніж основні його опоненти.

«Коли говорять – давайте заборонено серіал «Слуга народу», що нібито може сприйнято як реклама, то у мене запитання – чи оплачуються виступи кандидата в президенти України Порошенка в театрі в Івано-Франківську? Це був виступ кандидата в президенти чи президента? Як це регулюється, і чи це є рівними умовами?» - додав він.

Експерт наголосили, що проведення чесних демократичних виборів, які відповідають міжнародним стандартам, для Української держави значно важливіше, ніж перемога якогось певного кандидата, і неважливо, як він себе позиціонує.

Фото експертної дискусії: https://photo.unian.net/ukr/themes/84338