Прес-конференція щодо питання наркополітики в Україні та проведення акції "Support. Don’t Punish"

11:00, 25.06.2021

25 червня об 11.00 в УНІАН відбудеться прес-конференція зосереджена довкола питання наркополітики в Україні. В цей день о 10.45 у Києві на Європейській площі  відбуватиметься перформанс-акція «Гайки української наркополітики» Така назва була обрана для щорічного заходу в рамках Глобальної кампанії за зміни репресивної наркополітики «Підтримати. Не карати!» (Support. Don’t Punish).

Учасниками акції будуть люди, які вживають наркотики, громадські діячі та правозахисники. Щоб привернути увагу високопосадовців та суспільства до чинної репресивної наркополітики та проблем, з якими щодня стикаються сотні тисяч наркоспоживачів в Україні, буде влаштована імпровізована вистава.

Акція буде зосереджена довкола питання щодо Національної Стратегії з наркотиків до 2030р., яка буде прийнята найближчими тижнями. Саме цей документ на найближчі десять років визначить, яким буде життя людей з залежністю, тих, хто вживає наркотичні речовини з рекреаційною метою, їх рідних та суспільства в цілому.

Активісти традиційно звернуться до влади з вимогою декриміналізувати людей, які вживають наркотики, змістивши фокус в роботі правоохоронної системи зі споживачів на протидію організованому наркобізнесу.

Відповідні акції пройдуть також в інших містах України.

Спікери:

  • Антон Басенко, представник спільноти людей які вживають наркотики в Національній раді з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при Кабінеті Міністрів України, програмний менеджер Європейської групи з лікування СНІДу;
  • Руслан Горяченко, начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України (УДПЛ НПУ);
  • Ірина Максимова, юристка Всеукраїнського об’єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА»;
  • Жаннат Космухамедова, керівниця Регіонального офісу УНЗ ООН у Східній Європі;
  • Тетяна Лебедь, директорка Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА»;
  • Дмитро Шерембей, Голова Координаційної ради БО «100% Життя».

Довідка. 26 червня десятки тисяч людей у понад 100 країнах світу виходять на вулиці своїх міст в рамках глобальної міжнародної адвокаційної кампанії «Support. Don’t Punish» («Підтримати. Не карати»), спрямованої на гуманізацію репресивної політики щодо наркотиків. В Україні акція проходить вже у дев’яте. Організатори акції - Всеукраїнське об'єднання людей з наркозалежністю «ВОЛНА» за участі та підтримки Міжнародного Консорціуму з Наркополітики (IDPC), БО «Мережа 100% життя», ГО "Клуб "Еней", БО «Меридіан», ЄСЛУН у партнерстві з ініціативними групами людей з наркозалежністю з 25 регіонів України та Всеукраїнським об’єднанням наркозалежних жінок «ВОНА» за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я» й іншими неурядовими, правозахисними організаціями, що працюють у сфері адвокації прав людей, які вживають наркотики.

Контакти організаторів заходу: моб. 067 440 15 90

Місце проведення прес-конференції: УНІАН, вул.Хрещатик, 4,  конференц-зал. 

Увага! Онлайн-трансляція розпочнеться об 11.00, 25 червня , і буде доступна за посиланнями:

Сайт: https://www.unian.ua/static/press/live

Youtube-канал  УНІАН:  https://youtu.be/FLoqm6-KpSk

Питання також можна поставити за ел. поштою: presszal@unian.net (з темою листа «Питання на прес-конференцію  25.06 об 11.00»)