«Повернення ПДВ 20% на живих тварин і молоко для стабілізації цін на м’ясну та молочну продукцію»

10:00, 14.06.2021

14 червня о 10.00 в УНІАН  відбудеться прес-конференція на тему: «Повернення ПДВ 20% на живих тварин і молоко для стабілізації цін на м’ясну та молочну продукцію».

Мова піде про повернення ПДВ 20% на живих тварин та молоко. ПДВ 14% встановлене Законом №1115-ІХ у березні 2021 року вже призвело до подорожчання м’ясної та молочної продукції на 6-10%. М’ясокомбінати та молокопереробні підприємства через податкову дискримінацію змушені доплачувати 7,2% від закупівельної ціни на тварин та молоко замість тих, хто їх їм збуває через різницю ПДВ. Таким чином переплата 7,2% покладається на кишені споживача, через що продукція дорожчає на 6-10%. Українці мають низьку купівельну спроможність через пандемію. Вони витрачають в середньому 50% свого доходу на їжу, коли у країнах ЄС це 10-30%. Споживання м’яса в Україні найнижче серед усіх країни Європи – 45 кг на душу населення в рік проти рекомендованих 80 кг. Ситуація з молоком не ліпша. Окрім того, через зниження ПДВ на живих тварин та молоко збільшилась тінізація ринку, кількість фальсифікату, а також з’явились “сірі” схеми через подроблення юридичних осіб на ФОПи. Втрати держбюджету від таких схем сягатимуть 20 млрд грн в рік.

На прес-конференції представники м’ясної та молочної галузей відповідатимуть на такі питання:

  • Як вплинуло зниження ПДВ до 14% на живих тварин та молоко за перші три місяці дії Закону №1115-ІХ?
  • Як на практиці діє увесь ланцюг від вирощування тварин і виробництва молока до переробки та рітейлу?
  • Як формується ціна на м’ясо та молоко зараз?
  • Як ПДВ 14% вплинуло на формування ціни?
  • Розкриття схем щодо ухилення від сплати додаткових 7,2% різниці ПДВ
  • Чому м’ясокомбінати та молокопереробники доплачують саме 7,2%, якщо різниця між 14% і 20% складає 6%.
  • Яким чином зниження ПДВ вплинуло на збільшення фальсифікату та тінізацію ринку?
  • Кроки щодо подолання існуючих проблем
  • Обговорення нових законодавчих ініціатив, плюси та мінуси кожного з варіантів

Запрошені спікери: Олександр Скорик, директор ТОВ “МК М’ясний”, голова Ради Асоціації “М’ясної галузі”; Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі”; Вадим Чагаровський, голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України; Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики; Сергій Запорощук, голова Ради Ічнянського молочно-консервного комбінату; Леонід Тулуш, завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ «Інститут аграрної економіки»

Місце проведення: вул.Хрещатик, 4,  конференц-зал.

Увага! Онлайн-трансляція розпочнеться о  10.00, 14 червня, і буде доступна за посиланнями:

Сайт: https://www.unian.ua/static/press/live 

Youtube-канал  УНІАН:   https://www.youtube.com/watch?v=KcDRohSMe_A

Питання також можна поставити за ел. поштою: presszal@unian.net (з темою листа «Питання на прес-конференцію  14.06 о 10.00»)