«Чорна експертиза в будівництві: пряма загроза для життя мільйонів українців. Як з нею боротися?»

15:00, 18.05.2021

18 травня о 15:00 в УНІАН  відбудеться круглий стіл на тему: «Чорна експертиза в будівництві: пряма загроза для життя мільйонів українців. Як з нею боротися?».

Організатори: Національний експертно-будівельний альянс України.

Планується обговорити проблеми з неякісною експертизою, демпінгом та недобросовісною поведінкою деяких учасників експертного середовища.

Нині в Україні склалась негативна тенденція у сфері дозвільної документації та експертизи в будівництві. Спостерігається значне зниження якості проєктної документації, експертизи такої документації, нехтування встановленими процедурами та нормами.

Необхідно також відмітити процес «перекидання» повноважень та відповідальності у сфері видачі дозвільної документації, постійні корупційні скандали, перманентну неврегульованість та відсутність чітких процедур та механізмів.

До речі: успіх урядової програми «Велике будівництво» багато в чому залежить і від якісної експертизи проєктної документації. Як приклад, «чорна» експертиза призводить до реалізації неякісного проєкту будівництва, а відповідно – до погіршення якості і безпеки об’єктів, які де-факто не відповідають ДБН, ДСТУ та можуть бути небезпечними для користувачів. Внаслідок цього втрачається довіра інвесторів до України, адже саме за інвестиційні кошти здійснюється більшість великих інфраструктурних проєктів. Як наслідок, неякісна інфраструктура веде до зниження привабливості інвестування в інші галузі та гальмує розвиток країни.

До участі запрошуються народні депутати України, представники Мінрегіону, професійний об’єднань, громадських організацій, експертних організацій, інші представники ринку та ЗМІ.

 Спікери:

  • Віктор Лещинський, президент Національного експертно-будівельного альянсу України;
  • Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань захисту інвестицій в об’єкти будівництва, комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування;
  • Юрій Рубан, президент Гільдії проектувальників в будівництві;
  • Михайло Серебряков, керівник проектів ГО «Разом проти корупції»;
  • Юрій Підлісний, директор ТОВ «Перша будівельна експертиза»;
  • Максим Бут, будівельний експерт.

Місце проведення: вул.Хрещатик, 4, конференц-зал.

Увага! Онлайн-трансляція розпочнеться о 15-00,  18 травня  і буде доступна за посиланнями:

сайт: https://www.unian.ua/static/press/live

Youtube  канал  УНІАН  : http://https://youtu.be/cNw-HB5O8kk

Додатково питання можна поставити за ел. поштою: presszal@unian.net  (з темою листа "Питання на прес-конференцію  18.05 о  15.00")