Київ. 22 жовтня. УНІАН. Найефективніше містами у 2010-2014 роках керували мери Львова, Бучі, Івано-Франківська, Кам’янець-Подільського та Чернівців.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН кандидат соціологічних наук, асистент кафедри теорії та історії соціології факультету соціології Київського національного університету ім. Шевченка Костянтин Корж, про це свідчать результати дослідження, проведеного науковцями факультетів соціології та психології вишу спільно з Центром політичних та інформаційних технологій «Демократія і розвиток» на замовлення ТОВ «Інмарк» - Інформація та маркетинг».

«Перше місце за всіма показниками посідає міський голова Львова Андрій Садовий, друге - мер Бучі Анатолій Федорук, третє - мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, мер Кам’янець-Подільського Михайло Сімашкевич та мер Чернівців Олексій Каспрук»,- сказав Корж.

Відео дня

Він повідомив, що у ході проведення дослідження застосовувалися два методи: аналіз статистичних даних і контент-аналіз ЗМІ. За словами Коржа, об’єктивними показниками було обрано такі статистичні дані: рівень смертності, рівень народжуваності, рівень безробіття і наявність робочих місць, середній вік життя, екологія, в тому числі формування паркових зон, реконструкція об’єктів соціальної інфраструктури та будівництво нових торгових центрів.

«Щодо контент-аналізу ЗМІ, то було проаналізовано кількість публікацій про місто, в тому числі й про міського голову, формат і тональність публікацій, оцінка розвитку міста й відповідна робота міського голови в цих публікаціях», - сказав Корж.

Також було проаналізовано управлінські якості мерів українських міст. За словами Коржа, у дослідженні не враховували міста Криму, Донецької та Луганської областей через особливу ситуацію в даних регіонах.

Корж зазначив, що Львів традиційно демонструє високі показники за інвестиційною привабливістю і найбільше дбає про свій імідж, у Бучі - один з найнижчих показників смертності та один з найвищих показників народжуваності, в Івано-Франківську дуже низький рівень злочинності, Кам’янець-Подільський посів четверте місце завдяки гарній екології, а Чернівці вважаються містом з найкраще розвиненою торгівлею.

Корж також додав, що Київ не враховували у дослідженні.

«Ми розпочали проект в червні, Київ тільки відходив від того, що тут було… Віталій Кличко тільки став мером… Київ серед всіх інших міст - це щось особливе», - додав експерт.