Київ. 20 жовтень. УНІАН. Центральна виборча комісія централізовано забезпечує всі ОВК та ДВК пластиковими номерними пломбами для опломбування виборчих скриньок, а також пакетами зі спеціальною системою захисту для транспортування оригіналів протоколів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час прес-конференції заявив президент Асоціації виробників систем опломбування Ростислав Цирень.

Він зазначив, що на позачергових парламентських виборах пломби будуть досить незвичного кольору - фіалкового.

Відео дня

«Були у нас і червоні, і зелені, але все-таки вирішили, що зараз найбільш важко спробувати підробити пломбу надзвичайного фіалкового кольору. Ми неодноразово казали, що це не заради гламуру. Це дійсно малопоширена кольорова гамма, і тому, я вас запевняю, що не існує в природі пластикових пломб такої конструкції та кольору. На пломбі є малий герб України, напис ЦВК, напис «опломбовано» і найголовніше – послідовна семизначна нумерація, яка не дає можливості замінити цю пломбу. Тобто, навіть якщо людина, яка має доступ до пломби, спробує замість однієї пломби застосувати іншу, це буде одразу помітно, оскільки номери у них відрізняються. Немає двох однакових пломб з однаковими номерами. І пакети і пломби доставляються до виборчих комісій так само, як і бюлетені – за два дні до початку голосування, зберігаються в окремих приміщеннях або в металевих шафах-сейфах… Обов’язково ці приміщення будуть охороняти представниками внутрішніх справ», - сказав Цирень.

За його словами, після закінчення голосування перевіряється цілісність пломб, і якщо все нормально, починається підрахунок голосів. Якщо ж цілісність пломби порушено, то складається відповідний акт.

«Після того, як результати голосування встановлені, перший і другий екземпляр протоколу запаковуються у пакет зі спеціальною системою захисту. На пакеті збоку є мікрошрифт, який не дає можливість підрізати пакет і подвійний шов. Також наявний спеціальний клапан, на який не можна впливати і за допомогою нагрівання і охолодження. Він або не розкриється, або буде знищений, що дасть можливість побачити, що була спроба несанкціонованого доступу до протоколів. Крім того, нумерація, яка дублюється під клапаном, не може бути стерта і замінена на іншу. Таким чином кожен пакет також оригінальний, на пакеті – малий герб України, напис ЦВК і напис «опечатано»», - розповів Цирень.

Він також зазначив, що на кожну дільницю буде доставлено по 8 пломб та по два пакети.