Київ. 17 жовтня. УНІАН. Кандидат у народні депутати від «Свободи» в окрузі №223 в Києві Юрій Левченко звинувачує свого конкурента Віктора Пилипишина у використанні «брудних» технологій на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Як заявив Левченко сьогодні на прес-конференції в УНІАН, під час виборчої кампанії проти нього застосовуються «брудні» технології, зокрема, в окрузі для того, щоб заплутати виборців, зареєстровано ще два Юрія Левченка, в одного з яких не тільки прізвище та ім’я, а по батькові збігається. «Вперше за ці два роки Пилипишин знайшов достатньо фінансів і можливостей, щоб знайти повного клона, тобто людину з повним співпадінням прізвища, імені та по батькові», - додав Левченко.

Також він  зазначив, що по району ходять люди, які збирають підписи під зверненням до лідера партії «Свободи» Олега Тягнибока, щоб зняти Левченка з виборів, бо «нібито Левченко і його молодчики когось сильно побили». «Це все дуже хитре очорнення, є замовні сюжети по багатьох телеканалах з цього ж приводу», - додав він. При цьому кандидат наголосив, що це не відповідає дійсності. Також, за його словами, «у зверненні Пилипишина до виборців розповсюджується про мене чутка, що нібито я «косив» від призову до армії, хоча коли прийшла повістка на медогляд, то я одразу ж на наступний день пішов у військкомат і пройшов цей медогляд».

Відео дня

Крім того, Левченко повідомив, що в окрузі нібито від його імені розповсюджується листівка, в якій йдеться: «Юрій Левченко: «Голосуй та вчись стріляти». За його словами, цією листівкою намагаються залякати виборців, щоб вони не голосували за «свободівця», приписавши йому вислови, зокрема: «Люструватиму ворогів не лякаючись крові», «Влаштуємо ворогу криваву баню», «Радянський Київ буде зруйновано».

Левченко наголосив, що «люди, які були разом з Віктором Януковичем всі ці роки, голосували за ці всі диктаторські закони, просто не вміють апріорі чесно боротися на виборчих перегонах – це люди, для яких звично підкуповувати громадян, звично проводити фальсифікації, звично розповсюджувати в колосальній кількості відверту брехню проти своїх опонентів, використовувати технічних кандидатів, використовувати клонів». За його словами, без об’єднання всіх партій Майдану таких людей «складно перемогти». Левченко зазначив, що для того, щоб не допустити виграшу представників колишньої влади, партії Майдану («Блок Петра Порошенка», «Свобода», «Народний фронт», «Батьківщина», ДемАльянс) об'єдналися навколо його кандидатури в цьому окрузі.

Голова партії ДемАльянс Василь Гацько наголосив, що серед тих, хто голосував 16 січня за «диктаторські закони», був і нинішній кандидат у 223-му окрузі Пилипишин. «Наше завдання сьогодні зробити все для того, щоб він програв на виборах», - додав Гацько. За його словами, «це той мінімум, який ми можемо зробити, не дивлячись на наше ставлення один до одного, на те, що ми є конкуренти на політичному полі».

«Ми просто зобов’язані знайти рішення і знаходити їх завжди для того, щоб питання політичної відповідальності в цій країні працювало. І мінімум, який ми могли зробити сьогодні, - це дати можливість одному з кандидатів, який іде по цьому округу - Юрію Левченку, перемогти», - підкреслив Гацько. За його словами, втрата Пилипишиним депутатського мандата дасть можливість правоохоронних органам притягнути його до відповідальності за неправомірні дії, зокрема, щодо «фальшування, задіяння «тітушок» на виборах до нинішньої ВР».

Колишній кандидат ДемАльянсу в 223-му окрузі Олексій Омельянчук зазначив, що він знявся з виборів на користь Левченка, щоб він залишився єдиним кандидатом на окрузі від демократичних сил. «Це було не просте рішення для мене особисто, для нашої партії», - додав він. За його словами, було розуміння, що «на даному виборчому окрузі інтереси суспільства є такими, що необхідно залишити одного кандидата від демократичних сил, і тому ми ухвалили це непросте рішення».

Кандидат в народні депутати, який балотується до Верховної Ради за списком "Батьківщини", Ігор Луценко висловив сподівання, що виборці підтримають кандидатуру від демократичних сил Левченка. За його словами, «Пилипишин людина не бідна, Пилипишин –майстер політичного підкупу, бо власне всі його перемоги не без цього обійшлися. І те, що кандидати від «Батьківщини» і ДемАльянсу прийняли саме таке рішення (йдеться про зняття кандидатів від цих політичних сил в окрузі - УНІАН), це є свідчення певної моральної сили». За його словами, коли він раніше на виборах балотувався у цьому окрузі разом з Левченком, то «на мене виходили посередники в 2012 і пропонували певні варіанти, щоб я лише не знімався (йдеться про те, що Луценко тоді зняв свою кандидатуру на користь Левченка - УНІАН), тому уникнення такої спокуси серйозним кроком і серйозною заявкою на етичну, моральну силу, і такі люди мають перспективу в українській політиці у майбутньому».

Луценко вважає, що з обранням Левченка «Київ має задекларувати свою єдину позицію», тобто підтримку демократичного розвитку країни.