Київ. 16 жовтня. УНІАН. До кінця 2015 року планується завершити роботу над художнім фільмом про Євромайдан «Освідчення в ненависті».

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив режисер фільму Валерій Ямбурський.

За його словами, фільм буде зніматися з використанням новітніх кінотехнологій. Наразі розглядається варіант створення фільму у форматі 3D.

Відео дня

Режисер подякував автору сценарію, письменнику Володимиру Яворівському за те, що той запросив його взяти участь у проекті.

«Я думаю, якщо терміни ми не будемо переносити, то на кінець наступного року фільм буде готовий. Питання, коли він вийде в прокат, – це вже інше», - зазначив Ямбурський.

За словами Яворівського, він дуже задоволений творчою командою і сподівається, що фільм сподобається глядачеві та матиме успіх.

Щодо ідеї створення фільму він повідомив: «Ми особливо і не сподівалися, що зараз, при такій, зокрема, фінансовій скруті можна думати про українське кіно. Але навіть і Бог помагає Україні. До мене підійшли два представники родини Березкіних – Максим та Станіслав – і сказали, що готові вкласти чесно зароблені ними гроші у те, щоб зняти художній фільм, ігровий фільм про події на Майдані. Сказали: пишіть сценарій, якщо буде готовий сценарій - ми зробимо все, щоб цей фільм був знятий».

Яворівський у свою чергу розкрив сюжетну лінію майбутнього художнього фільму. В її основі – доля двох братів по батькові, але від різних матерів. За сценарієм, старший Іван служить у ФСБ Росії, і молодший Василь – патріотичний хлопець, який виріс в Україні та вихований «новими українськими вітрами, духом», аспірант Інституту міжнародних відносин. Старший брат приїхав в Україну як інструктор, щоб готувати «українських головорізів», щоб знищити активістів Майдану. Менший брат Василь з першого дня на Майдані, стає сотником молодіжної «сотні». Завершується кінофільм тим, що Іван, який представляє російські інтереси, дає команду снайперам стріляти по «майданцям». В цей час Василь веде свою сотню по Інститутській і стає першою жертвою снайперів.

У свою чергу представник сім’ї Березкіних, який є продюсером фільму, Максим наголосив, що є бажання показати, як все відбувалось на Майдані і що було «всередині», яка була енергетика та самопожертва. «Бо люди гинули не тільки від рук беркутівців та снайперів. Люди елементарно замерзали, недоїдали, але віддавали всіх себе заради того, щоб ми зараз могли говорити про якесь майбутнє України, як країни європейської», - зазначив він.

Він наголосив, що є величезне бажання починати зйомки фільму вже зараз, щоб найближчим часом і українські глядачі, і можливо, світові отримали можливість подивитись на все те, що було на Євромайдані.