Київ. 16 жовтня. УНІАН. В Києві вийшов друком спецвипуск журналу «Україна-Китай», присвячений 65-им роковинам проголошення КНР, у підготовці якого взяли участь більш як 30 учених і профільних експертів обох країн.

Про це повідомив завідувач відділу зовнішньої політики Національного інституту стратегічних досліджень при президентові України Андрій Гончарук сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Сьогодні ми можемо сказати про те, що Китай упевнено посів друге місце у світовому рейтингу найсильніших держав. Це потужна економіка, сильний експортер. Тому ми можемо говорити, що проголошення КНР – це видатна подія в житті людства, і ця подія не залишалася поза увагою українського суспільства», - представив видання Гончарук.

Відео дня

За його словами, журнал «Україна-Китай» є спільним виданням Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського Національної академії наук України і Української асоціації китаєзнавців. Презентований спеціальний випуск створено за підтримки Посольства КНР в Україні.

У номері представлено думки експертів про сучасний політичний і соціально-економічний розвиток Китаю, про стратегічне партнерство України і Китаю, а також про історико-культурні і гуманітарні зв'язки двох країн.

«Наші відносини, бачення українських експертів, наших китайських учених – усе це зібрано в спецвипуску. Я дуже сподіваюся, що ця невелика книжка вам сподобається, і зможе принести вам додаткову інформацію про те, що відбувається між Україною і Китаєм», - прокоментував випуск видання присутній на прес-конференції посол КНР в Україні Чжан Сіюнь.

Як повідомляв УНІАН, Україна багато років співпрацює з Китаєм у багатьох сферах, таких як сільське господарство, транспорт, медицина.

У 2011 році українсько-китайські відносини були офіційно закріплені відповідною спільною декларацією як відносини стратегічного партнерства. У 2013 році в Пекіні екс-президент України Віктор Янукович підписав ряд важливих документів про співпрацю двох країн. Зокрема, було підписано договір про дружбу і співпрацю між Україною і Китаєм, спільну декларацію про подальше поглиблення відносин стратегічного партнерства і відповідну програму розвитку відносин на 2014-2018 роки. Чинний президент України Петро Порошенко, попри негативне ставлення більшої частини країни до Януковича і його команди, висловив намір продовжувати співпрацювати з Китаєм у рамках підписаних документів.