Київ. 14 жовтня. УНІАН. 60% жителів півдня та сходу України брали участь у різних формах громадських акцій.

Про це свідчать результати дослідження, результати якого представили експерти сьогодні в УНІАН під час прес-конференції на тему «Вплив АТО на громадську активність жителів півдня та сходу України: результати комплексного дослідження».

«Після Майдану та військового конфлікту ми остаточно зрозуміли, що мало знаємо про проблеми, переживання та бачення майбутнього звичайними громадянами. Ми вирішили розпочати дослідження зі сходу та півдня України, щоб знайти ключ до розвитку громадянського суспільства та задоволення потреб українців. Саме тому протягом вересня ми жили дослідженням людей, їх бажань, очікувань, побоювань», – заявила інформаційний директор Інституту «Республіка» Олександра Скиба.

Відео дня

Результати дослідження показали, що хоча життя покращилось лише в чверті опитаних, в той час як погіршилось у більш як половини, люди зберігають нетиповий для регіону оптимізм: майже 40% опитаних очікують покращення власного життєвого рівня в найближчі роки.

«Цей рівень оптимізму помітно більший ніж за кілька місяців до Майдану. Причому, якщо раніше, проявляючи оптимістичні очікування, респонденти більше сподівалися на владу, то тепер набагато більше сподівань на себе та власну самоорганізацію», - йдеться в звіті за результатами дослідження.

Дане дослідження також показало, як звичайні люди сприймають громадську активність та їх готовність розбудовувати громадянське суспільство.

«Сьогодні Україна має унікальний момент збудувати таке суспільство. Громадяни готові до цього, оскільки понад 60% опитаних підтвердили свою участь у різних формах громадських акцій. Переживши тисячі смертей, ми на решті готові взяти майбутнє у свої руки, не покладаючись тільки на державу», – зазначив соціолог, директор дослідницької кампанії «Актів-груп» Андрій Єременко.

«На запитання «Чи є люди, які займаються громадською активністю в вашому місті?» не змогли відповісти лише 14% респондентів. Тобто, громадська активність, яку раніше не помічали громадяни, тепер стала відомим усім явищем… Якщо раніше на протест у східних регіонах було накладене «табу», то сьогодні протест став дозволеною, але не бажаною формою спілкування з владою», - зазначається в результатах дослідження.

Щодо оцінки діяльності влади жителями півдня та сходу, дослідження показало, що оцінка в контексті саме суспільної діяльності дуже низька – 5% вважають її абсолютно прозорою, 35% - навпаки.

«Ті люди, які займаються громадською діяльністю, часто саме систему влади звинувачують в «гальмуванні» розвитку суспільства. Причому претензії висуваються частіше не до конкретних посадовців, а до системи в цілому», - додається у звіті.

*** Дослідження було проведене упродовж вересня «Актів-груп» на замовлення Інституту «Республіка» в рамках Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!». В рамках дослідження було проведено серію фокус-групових дискусій у Харкові Запоріжжі та Одесі та кількісне опитування мешканців міст Полтавської, Сумської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Загальна кількість опитаних на другому етапі – 3250 осіб. Вибірка репрезентативна для міського населення відповідних областей.