Київ. 10 жовтня. УНІАН. Експерти, представники громадських організацій звернулися до майбутнього парламенту, який буде обрано 26 жовтня, з проханням посилити правила маркування сигаретних упаковок в Україні відповідно до вимоги нової директиви Європейського Союзу.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив голова правління центру «Життя», експерт Українського центру контролю над тютюном Андрій Скіпальський.

«Ми звертаємося до майбутнього парламенту з проханням переглянути, по-перше, кольорові попередження, які вже відпрацювали два роки, до яких звикли і які не виконують ефективно свою роль. По-друге, ми закликаємо збільшити ці кольорові і текстові попередження, а також запровадити їх ротацію, оскільки механізм у законі не передбачено. Ми готові співпрацювати з майбутнім парламентом, щоб ці плани стали реальністю», - зазначив Скіпальський.

Відео дня

За даними експерта, людина, яка викурює одну пачку сигарет за день, дивиться на упаковку більш як 7 тис. разів на рік. Такою статистикою володіють і маркетологи тютюнових компаній, які намагаються зробити упаковку привабливою, а попередження про загрозу здоров'ю - максимально непомітними.

Своєю чергою експерт з євроінтеграції Марія Голуб повідомила, що в травні 2014 року Євросоюз затвердив нову директиву, яка передбачає розміщення попереджень про шкідливість куріння у верхній частині сигаретної упаковки з обох боків. Попередження повинно займати 65% розміру пачки, складатися з кольорової ілюстрації і текстового повідомлення. Крім того, текстове попередження має бути нанесено на 50% площі бічних сторін пачки. В Україні на сьогодні законодавством передбачено розміщення напису "Куріння вбиває" на 50% переднього боку пачки, а на задньому боці - такого ж розміру графічне зображення разом з попереджувальним написом.

«Нова директива не потрапила у список директив, обов'язкових для імплементації, оскільки вона 2014 року, а угода разом з додатками готувалася ще два роки тому. Однак ми маємо можливість включити її у список... Нам нічого не заважає вже зараз починати впроваджувати цю директиву, підтверджуючи, що ми рухаємося в ЄС і є відповідальними в цих питаннях», - наголосила Голуб.

Завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я Костянтин Красовський зазначив, що міністерство підтримує ідею прийняття закону про маркування тютюнових виробів, який би повністю відповідав вимогам директиви ЄС.

«Міністерство охорони здоров'я підтримуватиме зусилля громадськості в тому, щоб подати законопроект, який буде спрямований на 100% виконання європейської директиви 2014 року», - сказав Красовський.

Він зазначив, що згідно з європейськими нормами, на упаковці сигарет має бути вказаний номер телефону або адреса сайту, де можна отримати допомогу при бажанні кинути палити. В Україні, за словами експерта, немає такої служби, однак після імплементації директиви її створення буде обов'язковим. Також Красовський повідомив, що в разі прийняття норм ЄС з українських пачок буде прибрано неправдиву інформацію про рівень смол і нікотину, яка вводить в оману курців, створюючи відчуття меншої шкідливості тих чи інших сигарет.

Крім того, експерти зазначили, що посилення маркувань сигаретних упаковок з часом призведе до скорочення кількості курців в Україні. Зокрема, великий графічний напис може мотивувати курців кинути курити, а також утримає людину, яка не має цієї шкідливої звички, від початку куріння, надавши наочну інформацію.

Довідка УНІАН. Медичні попередження у вигляді ілюстрацій наслідків хвороб на сигаретних пачках з'явилися в Україні два роки тому. З 4 жовтня 2012 року тютюнові компанії, відповідно до постанови Кабінету міністрів №306, почали маркувати всі упаковки сигарет відповідно до нових умов законодавства. Також постанова передбачає регулярну ротацію зображень і текстових ілюстрацій.

На сьогодні 64 країни впровадили або перебувають на фінальному етапі впровадження графічних попереджувальних написів на сигаретних пачках.

Український центр контролю над тютюном - це проект громадської організації «Життя», мета якого запроваджувати системні зміни у сфері контролю над тютюном в Україні.