Київ. 9 жовтня. УНІАН. Українська асоціація власників зброї закликає президента України Петра Порошенка внести на розгляд Верховної Ради законопроект про цивільну зброю і боєприпаси.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін, відповідне звернення до глави держави підписали члени об’єднання.

«У зв’язку з бойовими діями на сході України за останній період в нелегальний обіг потрапили сотні тисяч нелегальних стволів. Тобто нелегальна зброя сьогодні є загрозою для будь-якого міста України», - переконаний він.

Відео дня

«За нашими прогнозами, найближчим часом ми мусимо очікувати шаленого сплеску злочинності. Сьогодні люди, які знаходяться у зруйнованих містах на сході України, ще можуть виживати, але коли почнуться морози – вони всі звідти поїдуть, і певна частина поїде в середину Україну», - вважає Учайкін.

Тому Українська асоціація власників зброї пропонує ухвалити закон, який «регулюватиме та регламентуватиме стосунки власника зброї з суспільством і державою».

За словами Учайкіна, група експертів розробила законопроект «Про цивільну зброю і боєприпаси», який асоціація 7 місяців намагається зареєструвати у парламенті.

«Законопроект передбачає демонополізацію ринку обігу цивільної зброї. Ми наполягаємо на тому, що треба забрати у Міністерства внутрішніх справ функції, які вони зосередили у себе монопольно, – це, перш за все, ліцензування. Ми пропонуємо, щоб усі ліцензії для зброярських галузей має видавати Міністерство юстиції. МВС у кращому випадку має тільки спостерігати за дотриманням вимог цих ліцензій», - зазначив експерт.

«У законі ми кажемо про те, що має бути створений єдиний державний реєстр власників зброї, в якому буде обліковуватись вся зброя, яка була продана населенню», - додав Учайкін.

«Також ми робимо окремий наголос на ретельній підготовці майбутніх власників зброї, тобто це розгалужена система курсів і навчань, яка теж має буде виведена з-під юрисдикції МВС», - зауважив голова наглядової ради Української асоціації власників зброї.

Крім цього, за його словами, асоціація «веде мову про те, що українці повинні повернути собі право захищати своє життя за допомогою короткоствольної нарізної вогнепальної зброї, тобто справжніх пістолетів або револьверів».

Своєю чергою керівник юридичної групи з розробки законопроекту "Про цивільну зброю і боєприпаси" Владислав Збаранський повідомив, що, згідно із законопроектом, «будь-який несудимий громадянин України, починаючи з 18-річного віку, може володіти різною категорією зброєю у різний вік. Є встановлений порядок – громадянин має бути психічно здоровим, має бути дієздатним, має пройти курс навчання поводження з певним видом зброї, тому що володіти пістолетом та нарізним карабіном – це різні речі. Успішно здавши ці курси, він отримує дозвіл на зброю і вже з цим дозволом приходить в магазин, де, придбавши зброю, на місці реєструє її в єдиний державний реєстр».

Учасники прес-конференції, серед яких, член наглядової ради Української асоціації власників зброї, співавтор Законопроекту «Про цивільну зброю і боєприпаси» Олександр Ольшанський,  журналіст та громадський діяч  Євген Лауер та експерт з питань озброєння  Костянтин Лєснік, закликали президента внести на розгляд ВР законопроект про цивільну зброю і боєприпаси.

«Президент сьогодні єдина людина, яка може вплинути на ситуацію, тому що Верховна Рада не діє. Президент отримав безпрецедентну довіру з боку українців, ми хочемо, щоб він зробив свій історичний внесок у здобутті українцями права повернення на самозахист», - акцентував   Учайкін.