Київ. 7 жовтня. УНІАН. Комітет виборців України наголошує, що застосування насильства до кандидатів з боку виборців може стати приводом для визнання виборів неконкурентними з точки зору міжнародних стандартів.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявила головний директор програм КВУ Наталія Лінник, спираючись на дані власного спостереження організації у період з 16 вересня по 5 жовтня.

За її словами, прикметною особливістю виборів 2014 року стало застосування насильства до кандидатів з боку виборців - вкидання кандидатів у смітники, побиття тощо.

Відео дня

«Основним трендом цієї виборчої компанії стало застосування насильства до кандидатів з боку виборців або партій – щодо вкидання кандидатів в смітники та побиття. Ми наголошуємо і закликаємо, що люстрація повинна бути не народною, а проходити у відповідності до закону. Оскільки фізичне усунення кандидатів є фактом нестабільності, (і може призвести до) визнання виборів як неконкурентних з точки зору міжнародних стандартів. Тому це буде зайвим приводом сказати нашим ворогам за кордоном про недемократичність цих виборів і нелегітимність», - пояснила Лінник.

Експерти КВУ наголосили, що правоохоронним органам варто ретельно вивчати відповідні випадки та забезпечувати притягнення осіб, які організовують та/або здійснюють протиправну діяльність, до передбаченої законом відповідальності.

Нагадаємо, 30 вересня в Одесі проукраїнські активісти підготували сміттєвий бак для народного депутата й кандидата в народні депутати України Нестора Шуфрича, проте він на свою прес-конференцію не з'явився. Пізніше активісти напали на Шуфрича, коли він давав інтерв'ю представникам ЗМІ. На ганку будівлі Одеської ОДА сталася бійка, після чого охорона Шуфрича, зробивши попереджувальні постріли й пустивши сльозогінний газ, відвезла депутата на машині. Раніше були схожі інциденти з народними депутатами, зокрема Віктором Пилипишиним, Віталієм Журавським.