ПАТ "Київпроект" – одне з найбільших інженерно-проектних підприємств житлово-комунального профілю України. Майже 87% усього наявного житлового фонду столиці запроектоване "Київпроектом". На сьогодні "Київпроект" включає проектний комплекс, до складу якого входить 4 інститути ("Київгео","Київжитлопроект","Київцивілпроект" і "Київінжпроект"), 5 архітектурних творчих майстерень, управління зв'язку, сигналізації і телебачення, відділи діагностики конструкцій, екології, кошторисного ціноутворення, інноваційно-технічний центр, управління економіки й інвестицій. Крім того, до складу "Київпроекту" входить 3 дочірніх підприємства (Інститут генерального плану Києва, "Київпроект-5", "Київметалпроект") і компанія "Київпроектреставрація".

За часів старої влади, рейдери шляхом тиску і залякування членів наглядової ради змусили їх приймати "потрібні" загарбникам рішення, в результаті чого  законні власники ПАТ «Київпроект» втратили контроль над підприємством. Рейдери призначили  нового голову правління, який фактично був керівником, але ніколи не працював на цьому підприємстві та не мав  жодного стосунку ні до будівництва, ні до архітектури, ні до проектування.

"Рейдери Януковича", програвши всі суди, не маючи законних підстав і колишньої корупційної підтримки "згори", в поспіху розпродають майно, виводять гроші з рахунків, вивозять документи, в числі яких безцінний проектний архів, частина якого належить до секретної інформації та контролюється СБУ , а також схеми всіх комунікаційних систем Києва. Крім того, абсолютно незаконно здаються в оренду деякі приміщення в будівлі «Київпроекту».

Відео дня

В результаті цих дій здійснюється не тільки обман орендарів, але й ухилення від податкових надходжень до бюджету - всі отримані від незаконної діяльності кошти рейдери виводять на свої підставні фірми. Кожен день зволікання може вирішити долю архіву генеральних планів Києва та інших стратегічно важливих документів? У чиїх інтересах вивозяться секрети столиці? Які плани "Київпроекту" у майбутньому? Буде оголошено звернення до Президента України та мера Києва.

Акціонери боролись за повернення  законної власності  з 2013 року, але представники Державної реєстраційної служби України,  правоохоронні та судові органи  навіть не намагались встановити справедливість, а всі звернення  до чиновників залишались без відповіді.

Навіть після Революції Гідності , законним власникам ПАТ «Київпроект» не одразу вдалося повернути контроль над підприємством.    

"Рейдери Януковича", програвши всі суди, не маючи законних підстав і колишньої корупційної підтримки "згори", намагались  поспіхом розпродати майно підприємства, вивезти секретні документи, зокрема,  безцінний проектний архів, що контролюється СБУ та схеми всіх комунікаційних системі столиці.  Крім того , за тіньовими схемами в оренду здавались  приміщення в будівлі «Київпроекту», завдяки чому  рейдери здійснювали обман орендарів та ухилялись  від  сплати податків до бюджету , адже кошти , отримані від незаконної діяльності,  рейдери «виводили» в офшорні зони.

Основним  надбанням  Революції стало встановлення в Україні демократії ,  справедливості та  законності дій всіх органів влади.

18 червня  2014 року під час прес-конференції в УНІАН , акціонери ПАТ «Київпроект» у присутності громадськості та ЗМІ  звернулись по допомогу  до Президента України Петра  Порошенка, Прем’єр- міністра України Аресенія Яценюка та  Міністра юстиції України  Павла Петренка.  

Оновлена українська влада почула  акціонерів  та зробила все потрібне  для відновлення роботи стратегічно важливого підприємства.    

Голова правління  Ярослав Підгайний  своїм першим кроком на посаді  оголосив ініціативу з проведення  комплексного аудиту   в Київпроекті, результати якого будуть доступні не тільки відповідним органам влади, а й  представлені широкому загалу громадськості.

Аудит було заплановано завершити протягом 100 днів. Але масштаби і схеми фінансових  злочинів , які мали місце під час перебування на посаді нелегітимного керівництва.   були настільки вражаючі,  що робота незалежних аудиторів досі продовжується.

Згідно попередніх результатів перевірки  мали місце наступні зловживання, яким  рейдери намагались придати вигляд відповідності  інтересам підприємства та акціонерів:

- 1260 м.кв. площ (нерухомість), які приносили в місяць близько 400 000 грн. орендних платежів, були "продані" на офшорну компанію приблизно за 12800000 грн., при реальній ринковій вартості близько 34 400 000 грн.

- товарний знак і ВЕСЬ архівний фонд документів були виведені на новостворене ТОВ, 80% часткою в якому також належить офшору. При цьому вартість зазначеної інтелектуальної власності була встановлена ​​в розмірі 754 000 грн. при реальній ринковій порядку 37 000 000 грн. А якщо врахувати, що КП - це інститут, основним видом діяльності є проектування і використання зазначених документів, а торгова марка існує вже більше 75-ти років і відома всій Україні та за кордоном, то це взагалі не має грошової вартості.

- ВСЕ дочірні підприємства і ВЕСЬ проектний персонал (інженери, архітектори і т.п.) були оцінені в 20 000 грн., І так само переведені з підпорядкування КП на вказане нове ТОВ.

Як заявив Підгайний: «КИЇВПРОЕКТ  пограбували. Підприємство  ПОЗБАВИЛИ майна і самої МОЖЛИВОСТІ здійснювати основну господарську діяльність - проектування, оскільки без документів, фахівців і торгової марки робити це взагалі неможливо! Наразі , по фактам рейдерського захоплення компанії і подальшого розкрадання її майна,  триває слідство.»

На сьогоднішній день рейдери не полишають  численних спроб  повернути ПАТ «Киїпроект» . Це  викликає найбільше обурення трудового колективу та  акціонерів, адже при цьому вони намагаються використати виборчу кампанію, що триває   Україні  та очорнити  тих представників Уряду , які дійсно втілюють обіцянки дані народу України.

«Щоб припинити тиск та будь-які спекуляції навколо Кивпроекту,  ми  звертаємось до всіх представників ЗМІ, що бажають провести незалежне журналістське розслідування, а його результати будуть  оприлюднені під час великої звітної конференції, яку заплановано до   проведення вже найближчим часом. Ми  відкриті до співпраці.  Нам немає чого приховувати.  Ми готові боротись за справедливість. Ми впевнені, що в оновленій Україні закон завжди перемагає! » -  підсумував  голова правління ПАТ «Київпроект» Ярослав Підгайний.