Київ. 30 вересня. УНІАН. Політтехнолог, директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець вважає, що до складу нової Верховної Ради України можуть бути обрані партії, потрапляння яких не прогнозувалося, а лідери виборчих перегонів ще можуть змінитися.

Про це він сказав під час прес-конференції в УНІАН.

Березовець висловив думку, що на сьогодні бренд-ефект багатьох партій, які мають достатньо високий рейтинг, дозволяє кандидатам вигравати вибори навіть без проведення виборчих кампаній. Це може зіграти проти самих організаторів, провівши кандидатів, які були «технічними».

Відео дня

Експерт наголосив, що вибори мають відбутися демократично і без монополії однієї політичної сили, а також зі збереженням нинішнього реформаторського уряду.

«Сьогоднішня співпраця президента з прем’єром, попри певні проблеми, виявляє, що двоє ідуть впевнено на 90% в одному напрямку – в напрямку Європейського Союзу і серйозних змін», - сказав Березовець.

Також він додав, що на сьогодні одним із головних кандидатів на посаду спікера парламенту є лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

«Ми можемо уявити, який це буде парламент, якщо це, звісно, відбудеться: він буде, очевидно, веселий, але чи буде у ньому робота – велике питання», - зазначив експерт.

Крім того, на думку Березовця, під час нинішньої виборчої кампанії посилився вплив олігархів на формування виборчих списків.

«Вплив олігархів є фактично монопольним на формування більшості партійних списків і буде багато несподіванок», - сказав він.

Також експерт наголосив, що на сьогодні немає сумнівів щодо лідерства «Блоку Петра Порошенка», адже запит на мир, який він декларує, підтримує більшість громадян.

«Друге місце, яке сьогодні дають «Радикальній партії», мені видається достатньо дискусійним. Тому що радикальну риторику Ляшка сьогодні дуже активно почали експлуатувати, повторювати інші політичні сили. Наприклад, «Самопоміч», «Народний фронт» чи Гриценко», - сказав він.

Відповідно, пояснив Березовець, відбувається серйозне «перетікання голосів», і рейтинг Радикальної партії, порівняно із даними попередніх досліджень, зменшився вдвічі. Він додав, «перетікання голосів» не завершено.

Експерт також вважає, що сюрпризи будуть не лише із перестановками у перший-других-третіх місцях за результатами виборів, але і щодо того, які політичні сили не зможуть пройти до парламенту. На його думку, не пройти можуть КПУ, «Сильна Україна», «Свобода». Водночас, несподівано можуть бути обрані до парламенту «Правий сектор», «Самопоміч» чи інші політичні сили.

Політолог, заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначив, що у даний формується певна думка, що «є пропрезидентський блок, є Ляшко і є все інше», чим намагаються «опустити політично інших політичних гравців».

Він зауважив, що не призвела до жодних юридичних наслідків заміна кандидатів у списку Радикальної партії вже під час виборчого процесу.

«Сам факт заміни у процесі висунення Огнєвіч на Юрія Шухевича – і ніхто не проводить ніяких гучних демонстрацій, криків – як це узагалі можливо?», - сказав експерт.

Також він висловив думку, що у мажоритарних округах застосовується певна технологія щодо заведення до парламенту «конкретних рєшал».

«Заводять до парламенту за допомогою мажоритарних округів конкретних, як їх називають, «рєшал», з якими можна буде домовлятися не щодо російської мови чи вступу до НАТО, – це їх не цікавить, а щодо конкретних, чітких, зрозумілих рішень», - сказав Голобуцький.

Експерт також вважає, що певною технологією є висунення від Блоку Порошенка людей, які реально не вестимуть виборчу кампанію, а «будуть певним бар’єром, який збиває націонал-демократичні партії». Зокрема, він навів приклад, коли в одному з округів кандидат у народні депутати Вадим Столар, який працює в окрузі, має 17%, а Ольга Люльчак, яка представляє Блок Порошенка, «нічого не зробивши, просто стоїть у Блоці Порошенка, має 13%.

«Зрозуміло, що усі конкуренти, які йдуть далі, у них опускаються руки, тому що вони розуміють, що це гра у піддавки», - сказав Голобуцький.

Своєю чергою, політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко зазначив, що у нинішніх виборах до парламенту демократії менше, ніж технологій.

«Специфікою усіх списків минулих виборів і їх проведення був такий термін як «тушка». Розглядаючи зараз списки партій, які зареєстровані, запитуєш себе: а хто з них «тушка», і як вони сформують потім якісь свої внутрішьофракційні, міжфракційні групи і практикуватимуть вихід з тієї чи іншої партії, що формуватиме фракцію, яка проривається до парламенту», - сказав він і додав, що усе це відбудеться у перші ж дні роботи нового парламенту.

Експерт зазначив, що, відповідно до даних соціологічних досліджень, Блок Петра Порошенка та Радикальна партія «практично вже сформували так звану пропрезидентську більшість». «Я думаю, що до них приєднається Тігіпко», - додав Небоженко.

«Клянуться у вірності президенту і замасковані таємно Партія регіонів, яка іде і по мажоритарні, є люди і в «Опозиційному блоці», і в «Сильній Україні», - додав він.

На переконання експерта, до Нового року у парламенті має сформуватися стійка більшість та меншість.

«Або це буде реформаторська більшість президента Порошенка, де буде більше слів, більше популізму. Або це буде більшість антикримінальна, антикорупційна, де епіцентром може виявитися той же «Народний фронт», - сказав він.

Крім того, Небоженко висловив думку, що у новому парламенті не буде різкого поділу на опозицію та сильну більшість.

«У різних випадках люди голосуватимуть по-різному», - вважає Небоженко.