Київ. 26 вересня. УНІАН. Експерти в судовому порядку оскаржуватимуть рішення Центральної виборчої комісії щодо реєстрації Віктора Романюка кандидатом у народні депутати 94-му окрузі на Київщині на позачергові вибори 26 жовтня.

Про це експерти заявили під час прес-конференції в УНІАН.

Політтехнолог Денис Богуш висловив сподівання, що нинішня виборча кампанія пройде демократично та принесе зміни на краще.

Відео дня

Водночас, за його словами, вже є низка моментів, які офіційно порушеннями назвати не можна, але які викликають низку питань.

"Ми бачимо, що в ЦВК є певні маніпуляції зі списками. І певні маніпуляції з тими кандидатами, які є або самовисуванцями, або від політичних партій", - сказав експерт.

Зокрема, як зазначив Богуш, проблема є з тими людьми, які тривалий час не проживали на території України. Він навів приклад щодо висунення Віктора Романюка від партії "Народний фронт" у 94-му окрузі на Київщині (входять міста Васильків, Обухів, Васильківський, Обухівський райони).

"На попередніх виборах 2013 року Романюка зняли за те, що він не проживав на території України. Є рішення судів і дуже багато моментів. Мене вразила цифра: у 2013 році він не проживав 300 днів на території України", - сказав Богуш.

Він додав, що не знає, "які аргументи дала політична сила "Народний фронт", щоб дати довідку, що він проживав (в Україні)".

"І там написано - вже він зареєстрований - написано, що він проживав останні 5 років на території України", - наголосив експерт.

Богуш додав, що ці події свідчать про "новий спосіб використання адміністративного ресурсу".

Своєю чергою правовий радник громадської організації "Українська честь і гідність" Дмитро Шаповал наголосив, що подив викликають дії ЦВК щодо реєстрації Романюка та загалом підходу до визначення вимог до кандидатів. Він нагадав, що у грудні 2013 року під час проведення повторних виборів у 94-му окрузі Вищий адміністративний суд зобов'язав ЦВК скасувати реєстрацію Романюка.

"В цій кампанії ми звернули увагу на те, що ця особа знову хоче балотуватися. Ми нагадали ЦВК про те, що минулого року ЦВК своєю ж постановою скасувала його реєстрацію та визнала факт його непроживання на території України. На момент винесення рішення це було 309 днів", - сказав він і додав, що про це було повідомлено голову ЦВК та його заступників.

Крім того, за словами Шаповала, колектив заводу "Індар", де Романюк раніше був заступником голови правління, також звернувся до ЦВК, президента, прем'єр-міністра та генпрокурора зі зверненням щодо неможливості реєстрації Романюка.

"Не лише у зв'язку з тим, що він не проживає на території України, але й у зв'язку з тим, що є низка кримінальних справ, порушених відносно Романюка, у зв'язку з порушенням яких він переховувався у 2013 році в Італії", - сказав він.

Водночас Шаповал зазначив, що всі ці звернення та звернення колективу "Індару" жодних відповідей не було надано, і ЦВК 23 вересня зареєструвала Романюка для участі у виборах.

"Ми здивовані, обурені цією ситуацією, і наразі готуються скарги як до Центральної виборчої комісії, так і позови до суду щодо визнання протиправною та скасування постанови, якою було зареєстровано Романюка", - сказав Шаповал.

Як повідомляв УНІАН, Вищий адміністративний суд України 4 грудня 2013 року зобов’язав Центральну виборчу комісію зняти з реєстрації кандидата у народні депутати від ВО «Батьківщина» у 94-му окрузі Романюка.

Як зазначалося в мотивувальній частині постанови ВАСУ, Романюк був відсутній на території України загалом 270 діб на момент подання документів на реєстрацію кандидатом у народні депутати. Водночас законодавство не передбачає перешкод реєстрації особи на вибірну посаду за її відсутності 180 діб на рік.

5 грудня 2013 року ЦВК скасувала реєстрацією кандидата у народні депутати Романюка.

У березні 2013 року Романюка затримали в Мілані за поданням українських правоохоронних органів. За даними МВС, стосовно Романюка відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (привласнення чужого майна в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

5 листопада 2013 року адвокат Романюка Микола Мотрук, отримавши відповідь МЗС України стосовно офіційного статусу свого підзахисного, заявив, що італійські правоохоронці надали МЗС України офіційне підтвердження відсутності складу злочину у діях Романюка.