Київ. 25 вересня. УНІАН. У Києві презентовано національний проект «Єдине вікно надії. Збережемо тих, хто захищає нас».

Проект презентував на прес-конференції в УНІАН голова Координаційної ради контролю за наданням державних послуг, керівник національний проекту «Єдине вікно надії. Збережемо тих, хто захищає нас» Дмитро Стеценко.

За його словами, метою проекту є забезпечення безперешкодного та своєчасного надання правової, соціальної, медичної і гуманітарної допомоги окремим категоріям громадян, а саме: сімей, що втратили годувальника в результаті АТО, вимушених переселенців, військових, ветеранів, інвалідів та їх сімей, та виконання персоніфікованої інформаційної підтримки військово-медичної мобілізації громадян.

Відео дня

Стеценко повідомив, що проект розпочинає свою роботу в жовтні цього року.

Він повідомив, що проектом передбачається створення «Єдиного вікна надії» - це надсучасна інтерактивна високотехнологічна електронна система для реалізації дієвого недержавного механізму захисту інтересів сімей, що втратили годувальника в результаті АТО, вимушених переселенців, військових, ветеранів, інвалідів та їх сімей.

Проект буде реалізовано за власні кошти засновників проекту, матеріальної і інтелектуальної допомоги вітчизняних комерційних установ - учасників проекту, допомоги вітчизняних і міжнародних благодійних організацій, які опікуються ветеранами війни, гранти європейських державних і недержавних структур. «Проект не потребує бюджетного фінансування», - наголосив Стеценко.

Він запросив всіх бажаючих народних депутатів, які готові захищати права своїх виборців та публічно звітувати перед виборцями через інтерактивну платформу «Єдиного вікна надії», взяти участь у створенні Ради «Єдиного вікна надії», що відбудеться 10 жовтня 2014 року в Адміністрації президента України.

Початок відкриття пунктів «Єдиного вікна надії» - 30 жовтня 2014 року.

До функцій "Єдиного вікна надії" входитиме прийом будь-яких питань від відповідної категорії громадян щодо отримання інформації з приводу порядку оформлення та подачі документів до відповідних державних установ, консультування громадян, допомога з поданням цих документів до відповідних установ, контроль за виконанням відповідними установами своїх обов'язків з питань надання відповідей і соціальної допомоги, в межах своїх повноважень, та інформування заявників (громадян) щодо виконання цими установами відповідних дій.

Стеценко підкреслив, що “Єдине вікно надії” створюється за допомогою найкращих високотехнологічних електронних систем, з єдиним координаційним центром взаємодії з державними установами та мережею пунктів прийому звернень громадян у кожному місті України, за рахунок приватних спонсорів, які підтримали цю громадську ініціативу.

Стеценко наголосив, що надання послуг громадянам забезпечується виключно на безкоштовній основі.

Кожне звернення реєструватиметься в спеціалізованої адаптивній системі з наданням номеру звернення. Оформлений належним чином пакет документів, за допомогою електронних систем, миттєво надсилатиметься у відповідну установу, через системи “Єдиного вікна надії”, та, у відповідності до доручення заявника, Координаційний центр “Єдиного вікна надії” контролюватиме виконання відповідальними посадовими особами своїх обов’язків щодо цих звернень, відповідно до закону, з використанням інтерактивних систем контролю виконання доручень. «Такий підхід виключає будь-яку можливість проявів корупції, несумлінного ставлення посадовців до виконання своїх функціональних обов’язків, суттєво спрощує процедури і зменшує час на обслуговування заявників», - сказав Стеценко.

За його словами, кожен заявник постійно, в режимі реального часу зможе достовірно дізнатися про рух його звернення та його виконання.

Відповідно до цього проекту, на базі кожного виконавчого органу місцевого самоврядування в Україні (виконавчих органів сільських, селищних, міських рад), утворюється “Єдине вікно надії”, з призначенням відповідальної особи за взаємодію з “Єдиним вікном надії” з числа працівників виконавчого органу місцевого самоврядування.

Стеценко переконаний, що такі заходи зменшують існуючу соціальну напругу та суттєво підвищують авторитет, довіру і лояльність громадян до державної влади.

Технічний центр обробки інформації створюється на сучасній технологічній базі, з розміщенням серверного обладнання на захищених розподілених дата-центрах.

Стеценко повідомив, що програмне забезпечення всіх елементів “Єдиного вікна надії” створюється відомими, провідними розробниками і інтеграторами програмного забезпечення, що мають відповідні сертифікати, ліцензії та дозволи щодо обробки персональних даних, відповідно до чинного законодавства.

Відокремлена, власна служба технічної підтримки дозволить в найшвидший час забезпечити поширення системи і підключення операторів і юристів-волонтерів до “Єдиного вікна надії”.

Стеценко повідомив, що до кінця 2014 року планується відкриття щонайменш 1345 пунктів “Єдиного вікна надії”. Загалом планується відкрити 11 тис. 624 пункти “Єдиного вікна надії”, що забезпечить повну присутність системи на території України.