Київ. 25 вересня. УНІАН. У позачергових парламентських виборах 26 жовтня готові взяти участь майже 75% українців.

Про це свідчать презентовані на прес-конференції в УНІАН результати опитування, проведеного дослідницькою компанією «Актив-груп».

Зокрема, як зазначив, соціолог, засновник дослідницької компанії «Актив-груп» Андрій Єременко, згідно з результатами дослідження, обов’язково взяти участь у виборах планують 50,3% опитаних. Скоріш за все візьмуть у них участь ще 24,2%.

Відео дня

«Це десь відсотків на 5-7 менше, ніж декларували про готовність явки на виборах перед 2012-м роком. Тоді явка між тим, що давали соціологи, і реальна явка розійшлися десь відсотків на 5-7 у меншу сторону. Тобто, відсотків 5-7 людей з тих, які сказали, що вони обов’язково прийдуть на вибори, вони зрештою до виборів не дійшли», - сказав Єременко.

Таким чином, відзначив він, оскільки зараз прогнозована явка становить близько 75%, то «реальну явку ми очікуємо, добре, якщо буде 65». «Це питання, з яким, мабуть, треба буде працювати усім політичним силам. Враховуючи, як ми бачимо кампанію, швидше за все, ці політичні сили і будуть працювати на підвищення явки своїх виборців. Тому є сподівання, що вона трішечки буде більшою», - вважає експерт.

Крім того, як свідчать результати дослідження, 16,3% опитаних вказали, що не планують брати участі у виборах, а 9,2% відзначили, що їм «важко сказати».

Водночас перед виборами президента України про готовність прийти на вибори заявляли, за результатами різних досліджень, він 70 до 80% респондентів. Реальна ж явка ледь перевищила 60%. Тож, у разі збереження тенденції, явка на парламентських виборах буде в межах 50-60%, йдеться у дослідженні.

***19-22 вересня дослідницька компанія «Актив-груп» провела соціологічне дослідження, присвячене рейтингам основних політичних сил на початку виборчої кампанії. Було опитано жителів усієї України за винятком Криму, а також деяких районів Донецької та Луганської областей, де тривають бойові дії.

Загалом було опитано 2250 респондентів віком від 18 років. Респонденти були відібрані методом багатоступінчастої квотної вибірки. Статистична похибка за довірчої імовірності 95% і результату в 50% становить 2,5%, за результату 25% - 2,3%, за результату в 10% - 1,7%.