Київ. 17 вересня. УНІАН. Керівник моніторингової аналітичної групи “Цифра” Назар Бойко стверджує, що формування виборчих комісій на позачергових парламентських виборах здійснюється за такими ж схемами, як і на попередніх виборах, коли провідні політичні сили користуються послугами технічних партій у питанні формування окружних та дільничних виборчих комісій.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Експерт зазначив, що під час нинішньої виборчої кампанії парламентські політичні сили так само, як і на попередніх загальнонаціональних виборах, застосовують практику, при якій технічні партії, які внаслідок жеребкування отримали своїх представників в окружних виборчих комісіях, фактично делегують свої повноваження в ОВК парламентським політичним силам, перш за все, партії влади.

Відео дня

“Як не сумно, можна констатувати, що сьогодні пул сформувався у технічних партій, за допомогою яких в окружних виборчих комісіях чинна владна адміністрація буде мати якщо не більшість, то суттєве представництво, що дозволить впливати як на визначення порядку денного в окружних комісіях, так і впливати на підбиття підсумків виборів в одномандатних виборчих округах. Як показав 2012 рік, такий інструмент є досить дієвим”, - сказав Бойко.

Крім того, він додав, що за даними його моніторинго-аналітичної групи, на нинішніх парламентських виборах найбільше представництво в окружних виборчих комісіях матиме політична сила діючого президента.

“Враховуючи те, де були на попередніх президентських виборах члени окружних виборчих комісій від Ліберальної партії України, від “України майбутнього”, від “України вперед!”, від партії “Собор”, від “Нашої України”, - є підстави вважати, що квоти для цих політичних партій в окружних виборчих комісіях заповнюються тими політичними середовищами, які є близькими до теперішньої владної адміністрації. За неофіційною інформацією, під час створення ОВК на Західній Україні владна адміністрація ставила перед собою (завдання) мати в кожній окружній виборчій комісії, за допомогою технічних партій, мінімум 10 членів ОВК”, - сказав Бойко.

Разом з тим він зазначив, що якби у парламентських політичних сил була воля змінити таку ситуацію, то це можна було б зробити досить просто: “Дається команда Міністерству юстиції провести перереєстрацію всіх політичних партій, встановивши критерії, яка політична партія може бути перереєстрована. Реальні партії повинні мати не лише зареєстровані осередки, вона має проводити певну діяльність, мати відкриті джерела фінансування, брати участь у місцевих виборах і центральних. Але ми бачимо, що влада помінялась, а все виглядає так, що діючі схеми влаштовують всіх”, - зазначив експерт.