Київ. 17 вересня. УНІАН. За ходом позачергових парламентських виборів в Україні стежитимуть 50 спостерігачів Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ЕNЕМО).

Про це голова Місії Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ЕNЕМО) в Україні Срджан Павлічіч повідомив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, ЕNЕМО подала документи до ЦВК на акредитацію 50 довготермінових спостерігачів. Павлічіч зазначив, що 25 команд, кожна з яких складається з двох довготермінових спостерігачів, діятимуть в різних областях України, починаючи з 20 вересня. За словами Павлічіча, шестеро членів основної команди приїхали в Україну 10 вересня.

Відео дня

Павлічіч зазначив, що ЕNЕМО є першою міжнародною місією, яка надіслала своїх спостерігачів для моніторингу виборів в Україні. Він наголосив, що це вже дев’ята місія ЕNЕМО в Україні.

Також голова місії повідомив, що всі спостерігачі отримають інструкції щодо особливостей політичного середовища й особливостей виборчого законодавства України.

За словами Павлічіча, спостерігачі ЕNЕМО ставлять за мету зробити внесок у забезпечення прозорішого виборчого процесу в Україні.

«Через моніторинг та підготовку звітів про найважливіші аспекти виборів, керуючись найкращими практиками та стандартами міжнародного спостереження, ми прагнемо, щоб воля виборців обирати своїх представників була врахована», - наголосив Павлічіч.

Він зазначив, що ЕNЕМО діє у повній відповідності з міжнародними стандартами зі спостереження за виборами.

«Об’єктивність і достовірність інформації, яку збирають наші спостерігачі, є головними пріоритетами цілої мережі. Всі наші спостерігачі підписали кодекс поведінки міжнародних виборчих спостерігачів», - додав голова місії.

За його словами, на даному етапі спостереження члени місії зосереджуються на місцевих політичних подіях, роботі виборчих комісій, діяльності політичних партій і кандидатів, діяльності місцевих адміністрацій, особливостях виборчої кампанії, медійному середовищі, оцінці діяльності з інформування виборців, спостереження за офіційними скаргами.

«Пізніше ми будемо спостерігати також за усіма етапами виборчого процесу, включно із відкриттям виборчих дільниць та голосуванням на них»,- додав Павлічіч.

Він також повідомив, що місія ЕNЕМО зі спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні у 2014 році фінансується Національним демократичним інститутом міжнародних відносин, Агентством США з міжнародного розвитку, а також Бюро з питань демократії, прав людини та праці Державного департаменту США, Посольством ФРН в Україні та Європейським фондом розвитку.

Відповідаючи на запитання, чи спостерігатиме місія за виборами в Донецькій та Луганській областях, Павлічіч зазначив, що місія матиме мобільні групи у Харкові та Дніпропетровську і «в залежності від безпекової ситуації зможе спостерігати за деякими процесами на цих територіях».