Київ. 17 вересня. УНІАН. Голова експертної ради при Комітеті ВР з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Таран і експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський наголошують на необхідності запровадження державного фінансування політичних партій.

Про це вони сказали сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Таран зазначив, що політичну корупцію можна долати двома шляхами: створити Антикорупційне бюро та впровадити державне фінансування політичних партій.

Відео дня

"Антикорупційне бюро слідкує за чиновниками відповідної категорії, І-ІІІ, і займається лише ними. Що стосується державного фінансування політичних партій, то таким чином намагаються позбавити впливу олігархів на депутатів, які обираються у парламент чи місцеві органи влади, які потім замість того, щоб захищати інтереси громади, захищають інтереси тих чи інших олігархічних кланів", - сказав він.

Експерт зазначив, що до парламенту був поданий законопроект щодо запровадження антикорупційної стратегії в країні, якою передбачалося створення Антикорупційного бюро та впровадження державного фінансування політичних партій у виборчий та міжвиборчий періоди. "Фактично зобов'язалися, що партії будуть отримувати кошти з державного бюджету на здійснення статутної діяльності у міжвиборчий період", - відзначив Таран і додав, що ці ініціативи парламентом не були підтримані.

Експерт повідомив, що Центр політичних студій та аналітики проводив всеукраїнське соціологічне дослідження, участь в якому взяли понад 400 експертів з усіх регіонів України. Відповідно до загальних результатів дослідження, найбільше експертів (30,1%) вважають, що державне фінансування має виділятися і на статутну, і на виборчу діяльність партій. Трохи менше, 25,7% респондентів, вважають, що компенсації мають бути спрямовані лише на виборчу діяльність, 24,6% - лише на статутну діяльність.

"Майже 30% населення України підтримують ідею державного фінансування політичних партій. За умови, що партії будуть звітувати про свою діяльність у формі щорічних звітів, а також пояснювати, куди ці кошти йдуть. Більше того, політичні партії, на думку експертів, стануть більш незалежними, якщо вони будуть отримувати державне фінансування", - сказав Таран.

Експерт зазначив, що нинішня виборча кампанія "знову буде фінансуватися із "чорних" кас партійних спонсорів". "Це буде означати, що у парламент пройдуть політичні проекти, які будуть виконувати волю тих чи інших людей, які вкладали гроші у ті чи інші політичні проекти. Це означає, що ця Верховна Рада замість того, щоб здійснювати реформи, швидше за все, знову буде обслуговувати економічні інтереси політичних груп", - сказав він.

Таран також повідомив, що громадськими експертами була розроблена «дорожня карта» просування в суспільстві ідеї запровадження державної фінансово-матеріальної підтримки партій і виборчих кампаній.

Як зазначив у свою чергу Канєвський, перед тим, як прийти до державного фінансування партій, суспільство має зрозуміти цю ідею, ознайомитися з нею. Саме для цього було розроблено відповідну «дорожню карту». Так, перший крок - це проведення кампанії публічного тиску на депутатів новообраного парламенту. "Прийдуть нові депутати, які прийшли після складних історичних процесів у державі, після революції, після війни, і вони будуть зобов'язані конструктивно співпрацювати вже з новим суспільством, яке пережило такі історичні жахіття. Суспільство має конструктивно тиснути на парламентаріїв", - сказав він.

Другий крок - це широка освітньо-просвітницька кампанія серед громадян, до якої мають бути залучені громадські організації та ЗМІ, зазначив експерт. "Контент політичних ток-шоу має стати якіснішим, він має нести конструктивний зміст суспільству", - додав він.

Канєвський зазначив, що третій крок - це постійне порушення у ЗМІ питання актуальності впровадження системи державного фінансування політичних партій. "На жаль, за нашими дослідженнями, ця тема взагалі не порушується в суспільстві. І таким чином, суспільство досі не готове адекватно сприймати таку ідею", - сказав експерт.

Четвертий крок, сказав він, - це розробка та адвокування законів щодо державної підтримки партій. "У попередній Верховній Раді був гарний приклад, коли депутати об'єднувалися у конструктивні групи, які напрацьовували свої законопроекти, і потім разом із громадськістю їх просували. Таку традицію потрібно підтримати і у новому парламенті", - сказав Канєвський.

Експерт зазначив, що п'ятий крок - просування в суспільстві питань, дотичних до фінансової прозорості політичного процесу. "Рейтинги цих виборів показують, що, незважаючи на Революцію гідності, суспільство, на жаль, все ще не обирає партії за політичними програмами чи за ідеологічними принципами, чи цінностями. На жаль, суспільство досі обирає партії за харизмою лідера. Це є перешкодою для історичного розвитку парламентаризму в Україні", - сказав він.

Крім того, Канєвський висловив думку, що особливості майбутніх парламентських виборів "стануть на заваді історичному розвитку парламентаризму в Україні". Серед таких особливостей він назвав, зокрема, відсутність конкретних політичних програм, ідеологій та цінностей партій, які йдуть до парламенту.