Київ. 16 вересня. УНІАН. Історична драма "Поводир, або Квіти мають очі" режисера Олеся Саніна, запропонований на кінопремію "Оскар" Американської академії кінематографічних мистецтв і наук в номінації "Фільм іноземною мовою", вийде у національний прокат 12 листопада.

Про це сьогодні повідомили на прес-конференції в УНІАН члени знімальної групи, зокрема, режисер-постановник фільму Санін, продюсер Максим Асадчий, а також голова Держагентства з питань кіно Пилип Іллєнко. Також на заході була присутня співачка Джамала, яка зіграла у фільмі актрису Ольгу Левицьку.

Як зазначалось, в основі сюжету фільму «Поводир» - події в Україні 1930-х років. В основу сюжету кінострічки лягла реальна історія про 200 кобзарів, розстріляних у 1934 році в Харкові.

Відео дня

«У кожного з героїв фільму був свій прототип. Фільм побудований на реальних подіях. На реальних історіях репресій проти української культури, на реальних історіях винищення носіїв української культури і української пісні, цілого пласту кобзарства. І про це є реальні документи, є свідчення. Але, звичайно, ми змінювали імена, змінювали якісь окраси для художнього фільму…», - сказав Санін.

Головні ролі в картині виконали Джефф Бареллі, Станіслав Боклан, Антон Святослав Грін, Джамала та Олександр Кобзар. В епізодах знялися українські письменники Олександр Ірванець та Сергій Жадан, кобзар Тарас Компаніченко, більш як 100 незрячих з усієї України.

Перший фестивальний показ фільму «Поводир» відбувся 16 липня в рамках Національної та Міжнародної конкурсних програм Одеського кінофестивалю. «Поводир» був відзначений двома призами кінофестивалю. «Золотий Дюк» за «Кращу акторську роботу» одержав актор Боклан за роль сліпого кобзаря Івана Кочерги. Також журі Національної конкурсної програми нагородило дипломом за візуальне рішення фільму оператора «Поводиря» Сергія Михальчука.

Національна прем'єра картини відбудеться 12 листопада 2014 року. Як зазначив Асадчий, прокат запланований у 150 залах по всій Україні.

«Я думаю, що такого широкого прокату не мав ще жоден український фільм. Ми вийдемо в усіх містах – великих і невеликих. Ми плануємо великий промо-тур понад 20 містами України», - зазначив продюсер.

Він додав, що фільм супроводжуватиметься спеціальним перекладом для незрячих відвідувачів кінотеатрів.

«Ми будемо робити двотижневі покази для таких людей у 6 великих містах України», – розповів Асадчий.

Також він повідомив, що «Поводир» буде представлений у міжнародному конкурсі Варшавського кінофестивалю, що пройде в столиці Польщі 10-19 жовтня 2014.

Щодо подій, зв’язаних з обвинуваченнями представників іншої картини-номінанта на «Оскар» «Плем’я», яка брала участь у відборі від України, Санін зазначив, що не вважає за потрібне вступати у процес з’ясування стосунків, оскільки зараз для українського кіно «не час для взаємопоборення».

У свою чергу Іллєнко повідомив, що всі три українські фільми, які цього року змагалися за висунення на премію "Оскар"(«Плем'я» режисера Мирослава Слабошпицького, «Поводир» та «Трубач» режисера Анатолія Матешко) отримали підтримку Держагентства з питань кіно.

Коментуючи ситуацію навколо рішення Оскарівсьокго комітету України, Іллєнко зазначив: «Всі три фільми зроблені на надзвичайно високому рівні як технічному, так і естетичному. Всі три фільми можуть достойно представляти Україну як за кордоном, так і будуть, на моє переконання, мати успіх у національному прокаті. Оскільки всі фільми були зняті за підтримки Держкіно, ми до них ставимося однаково. Ми всіх цінуємо, любимо і сподіваємося на їхній успіх. Але на «Оскар» від держави може бути висунутий лише один проект, і відповідно ми закликаємо всіх учасників дискусії дещо стримати свої емоції… Закликаю всіх колег ставитися з повагою один до одного і один одного підтримувати», - наголосив Іллєнко.

Також він зазначив, що Держкіно не має жодного стосунку до Оскарівського комітету і не може впливати на його рішення.

«І скажу, що всі коментарі з цього приводу не мають жодних підстав», - запевнив Іллєнко.

Говорячи про фільм «Поводир», він висловив думку, «що це подія в історії українського кіно, це фільм-явище, фільм непересічний» і подякував знімальній групі за проект.