Київ. 11 вересня. УНІАН. Якщо буде обрано як мінімум 301 народний депутат, то жодних питань щодо легітимності виборів не може бути.

Про це сказала на прес-конференції в агентстві УНІАН координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Вона нагадала, що відповідно до статті 82 Конституції України Верховна Рада є дієздатною за умови обрання двох третин від конституційного складу.

Відео дня

“Якщо за результатами голосування 26 жовтня буде обрано як мінімум 301 народний депутат, то жодних питань щодо легітимності виборів, зважаючи на відсутність голосування в окремих округах Донецької і Луганської областей або Автономної Республіки Крим, не може бути”, - наголосила Айвазовська.

В той же час вона прогнозує, що цією темою будуть спекулювати “суб'єкти виборчого процесу, політики протягом всієї виборчої кампанії. Але суспільство повинно розуміти, що в нас діє Основний Закон і він чітко визначає, що таке легітимна ВР”.

Аналітик ОПОРи Олександр Клюжев наголосив, що є неприпустимим пов'язувати певні домовленості центральної влади України з Росією чи з представниками незаконних організацій і вибори.

Він підкреслив, що проводити вибори на територіях, які захоплені терористичними організаціями, «є неприпустимою практикою, бо на цих територіях будь-яка альтернативна точка зору придушуватиметься силовим варварським шляхом».

За його словами, потрібно, щоб центральна влада не допускала дискусій про можливість особливого проведення чи то місцевих, чи загальнонаціональних виборів в тих районах, які контролюються терористичними організаціями без створення умов щодо безпеки всіх електоральних груп на цих територіях.